Yoga, pentru starea de bine

Yoga, pentru starea de bine

Ştiai că multe boli se pot preveni şi trata prin Yoga? În zilele noastre,  mulţi practicieni ai terapiilor complementare sunt conştienţi  de puterea de vindecare a acestei şcoli tradiţionale a hindusismului. În timp, s-a demonstrat eficienţa acesteia pentru prevenirea şi tratarea unor boli. Însuşi medicii care explorează terapiile alternative recomandă persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, cum ar fi dureri de spate, diabet, stres şi oboseală, efectuarea exerciţiilor Yoga.

“Yoga nu se referă la atingerea degetelor de la picioare. Este despre deblocarea idelilor unde vrei să ajungi, ce vrei să faci, unde vrei să ajungi şi despre ce vrei să obţii.”

                                                                 – Cyndi Lee

S-a demonstrat ştiinţific că tinerii care practică Yoga în mod regulat seexercitii-de-yoga- dezvoltă mai armonic fizic, psihic şi emoţional.

Din 1970 încoace, meditaţia şi alte tehnici de reducere a stresului au fost studiate ca po

sibile terapii pentru tratamentul anxietăţii şi depresiei. Practica Yoga nu s-a bucurat de atenţia literaturii medicale, până ce a crescut în popularitate. Într-un sondaj e opinie american, 7,5 % dintre adulţii americani au încercat cel puţin o dată, iar 4,8% dintre tinerii universitari practică această terapie constant pentru întreţinere şi dezvoltare personală.

Cu ajutorul unui instructor Yoga vă puteţi ameliora problemele de coloană vertebrală, o nouă suferinţă a epocii moderne, a muncii de birou şi de lucrat la calculator.

Yoga este recomandată şi pentru problemele de respiraţie.

Avantajul acestei şcoli este că nu ai nevoie de terapie medicamentoasă.

yoga gifPacienţii în stadii terminale de cancer şi-au ameliorat suferinţa prin practicile tămăduitoare şi prin puterea exerciţiilor Yoga. Studiile medicale arată că bolnavii aflaţi sub tratament chimioterapeutic dorm mai bine decât cei care nu beneficiază de astfel de terapii complementare. Ei sunt mult mai relaxaţi. Un articol recent din ziarul american “Yoga” arată că practicarea regulată a exerciţiilor Yoga reduc riscul de cancer la plămâni la femei. Ajută la producerea regulată de hormoni, atât de necesari sistemului endocrin, cât şi la îmbunătăţirea sistemului imunitar. Yoga poate fi introdusă în orice program holistic. Medicina holistică susţine că stresul poate fi un factor major în apariţia bolilor. S-a demonstrat ştiinţific şi practic că Yoga reduce stresul şi ajută la detoxifierea organismului.

Starea de bine este provocarea oricărei terapii medicinale. Prin această stare organismul se regenerează şi luptă contra agresiunilor externe. Dacă acţiunea este făcută bine, ca la carte, cum spun profesorii, poate avea un impact semnificativ asupra minţii şi a capacităţii de relaxare. Mulţi doctori recomandă exerciţii de Yoga, nu numai pentru reducerea anxietăţii, cât şi pentru calmarea durerilor. Au efecte benefice pentru persoanele imobilizate.

Practicienii spun că se obţin rezultate numai prin exerciţii regulate. Chiar şi cea mai mică boală poate fi tămăduită prin mişcări coordonate de instructor sau învăţate. Dacă aveţi crampe musculare, întindeţi-vă picioarele prin tehnicile Yoga şi veţi simţi o ameliorare imediată. Yoga stimulează ţesutul muscular, organele interne şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin. Mulţi practicieni ai exerciţiilor Yoga povestesc despre starea de bine şi de confort psihic după executarea mişcărilor făcute, la recomandarea instructorilor.

Recomandări:

Nu încerca să înveți Yoga singur. Cel mai bine este să te perfecţionezi, asistat de un instructor pentru a reuşi să faci mişcările corecte şi pentru a evita greşelile sau accidentările nedorite.

Dacă ești însărcinată consultă medicul tău.

Yoga nu este un substitut pentru îngrijirea medicală. Ea oferă multe beneficii în privința sănătății și poate fi inclusă într-un plan de tratament. Dar yoga nu vindecă boli, ci le poate ameliora, așa încât este recomandat să urmezi în continuare sfatul medicului în cazul care te afectează.

Pașii mici şi perseverenţa, doar aceştia te duc la şanse de reuşită. Yoga se învaţă la comun, dar se practică la individual. Asta e prima lecţie. Nu încerca acţiuni grele, nu eşti în competiţie cu nimeni. Răbdare şi îngăduinţă.

Haine lejere. În perimetrul de lucru, poartă haine din bumbac, croite în așa fel încât să confere corpului maximă libertate de mișcare.

Hidratează-te. Dacă nu ştiai Yoga se practică „fierbinte”, adică exerciţiile se fac într-o cameră foarte caldă și umedă.

Fii atent la ce-ți spune corpul. Yoga nu ar trebui să provoace dureri sau orice alt tip de disconfort. Dacă te doare ceva, oprește-te. Iar dacă problema persistă, mergi la doctor. Sistează orice fel de exercițiu dacă simți dureri în piept, dacă ai stări de leșin sau te simți supraîncălzit și ai amețeli.

Yoga este pentru starea de bine. Nu uita vorbele lui Octavian Paler: “Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată.”