(Video) Cum să previi aburirea lentilelor când porţi mască

(Video) Cum să previi aburirea lentilelor când porţi mască

Mulţi dintre cei care poartă ochelari s-au plâns de aburirea lentilelor atunci când poartă mască.

După 15 mai, masca va fi obligatorie şi pentru ochelarişti.

Aerul cald expirat prin nas și gură se condensează la contactul cu lentilele mai reci ale ochelarilor. Sunt însă câteva „trucuri” care le pot face viața mai ușoară celor care poartă ochelari.

Întâi de toate, verificați dacă aburirea ochelarilor nu este cumva rezultatul unei măști care nu a fost ajustată cum trebuie. Dacă este un pic prea mare, distanța dintre piele și mască lasă aerul cald să treacă. Presați cu degetele masca deasupra nasului pentru a fi mai bine lipită, asta dacă e o mască chirurgicală, care are bandeletă metalică, sau pur si simplu strângeți-o mai bine, dacă este o mască făcută manual.

Citeşte şi: Ce avem voie să facem după 15 mai?

Există și substanțe antiaburire pentru ochelari, sub formă de spray sau geluri, care se aplică direct pe lentile și se usucă aproape instantaneu. Sunt folosite în special de sportivii care poartă ochelari în competiții.

Dacă nu le găsiți în comerț, există un alt truc: folosirea unui săpun lichiddelicat. Pur și simplu aplicam un strat subțire în formă de cruce sau X pe lentilă, ștergem cu o cârpă din microfibră sau bumbac și apoi clătim.

Citeşte şi: Telegraph: Ca orice război, Covid-19 este un vis pentru socialiști

O altă soluție este spuma de ras. Ștergeți ambele fețe ale lentilelor cu spumă de ras, apoi clătiți cu apă caldă. Fie că e vorba de săpun sau spumă de ras, „trucul” funcționează și pentru oglinda din baie, ca să nu se mai aburească.

În cazul măștilor confecționate manual, se poate face o fantă, un „buzunăraș”, pentru a putea introduce înăuntru o lamelă flexibilă (de pildă, puteți adapta o agrafă de păr sau una de birou) care să funcționeze ca un fel de clemă ce permite fixarea măștii de nas, ca să nu mai permită aerului expirat să urce spre ochelari. Iată cum:

O altă metodă este să folosiți pentru partea de sus a măștii o batistă de hârtie.  Pliați batista și pur si simplu dublați pe dedesubt partea de sus a măștii, cea care stă pe nas, pentru ca șervețelul să absoarbă aerul cald expirat și umiditatea.

În ultimă instanță, se poate lipi și o bandă adezivă medicală, prinsă de mască, pentru a împiedica să iasă aerul prin partea de sus. Iată mai jos demonstrația celor două metode: