Veste bună pentru cardiaci: Sexul nu mai trebuie limitat

Veste bună pentru cardiaci: Sexul nu mai trebuie limitat

Sexul este puţin probabil să producă infarcte la persoanele cu boli cardiace, conform noului Raport publicat de  “Journal of the American College of Cardiology.”
Cardiacii nu trebuie să fie îngrijoraţi, spun autorii cercetării. În realitate, zic ei, activitatea sexuală poate fi asemuită unui exerciţiu moderat de aerobic, atât de recomandat pentru reducerea afecţiunilor inimii şi a sistemului cardio-vascular. Contrar percepţiilor generale, majoritatea actelor de reproducere nu necesită prea mult efort.
Conform aprecierilor specialiştilor, activitatea sexuală normală este comparabilă cu urcatul scărilor sau o plimbare vioaie.
Până la apariţia raportului, atât cei pro cât şi cei contra activităţilor sexuale normale cereau limitarea lor în cazul bolilor de inimă.

Sex normal

Frecvenţa acţiunilor sexuale în grupul de studiu, compus din 536 de pacienţi cu boli cardiovasculare, între 30-70 de ani, era în următoarea proporţie, conform propriilor răspunsuri:

  • Deloc – 14.9%
  • Mai puţin de o dată pe lună – 4.7%
  • Mai puţin de o dată pe săptămână – 25.4%
  • Odată sau de mai multe ori pe săptămână – 55%.cu toata inima

În timpul celor zece ani de cercetări, s-au raportat o sută de evenimente legate de bolile inimii în grupul de lucru.

Căutând o relaţie între o partidă de sex şi un atac cardiac, 78% au spus că activităţile lor sexuale au fost cu peste 24 de ore înaintea atacului de cord, în comparaţie cu 0.7%, cazuri raportate, în care partidele de sex au avut loc cu o oră înainte de eveniment.

Stresul şi depresia, factori agravanţi

Dr. Dietrich Rothenbacher, autorul principal al studiului, preşedinte al Institutului de Epidemiologie şi Biometrie Medical de la Universitatea Ulm din Germania, care are şi calitatea de profesor la respectiva universitate, a spus: ” Pe baza datelor noastre, este foarte puţin probabil ca activitatea sexuală să fie un factor declanșator al atacului de cord.” “Recomandăm pacienţilor noştri să-şi reia activitatea sexuală normală,” a mai adăugat dr Rothenbacher. În timp ce beneficiile activității sexuale depăşesc riscurile, cercetătorii avertizează asupra riscului de scădere a tensiunii arteriale în cazul în care medicamentele de inimă si cele pentru disfuncţiile erectile sunt luate împreună. Sfatul specialiştilor este să consultaţi clinicianul dumneavoastră în astfel de situaţii. 

arma la picior

În luna martie a acestui an, “News Medical Today” a prezentat un alt raport, prin care se arăta că stresul şi depresia, combinate, cresc riscul de deces al persoanele cu boli de inimă.