Vaccinurile care aduc speranţe purtătorilor de virus HIV

Vaccinurile care aduc speranţe purtătorilor de virus HIV

Cercetătorii au combinat două noi vaccinuri HIV,

cu un medicament utilizat de obicei pentru tratarea cancerului.

Un nou tratament pe bază de vaccin anti-HIV a reușit suprimarea virusului la cinci pacienți, dând speranțe medicilor că ar putea găsi soluţii de prevenire a SIDA, fără a fi nevoie de medicamente zilnice. Cercetătorii au combinat două noi vaccinuri anti-HIV cu un medicament utilizat de obicei pentru tratarea cancerului. În procesul de testare, desfășurat pe parcursul a trei ani la Institutul de Cercetări IrsiCaixa SIDA din Barcelona. După ce li s-au administrat amestecul de vaccinuri şi medicamentul anti-cancer, virusul HIV a devenit nedetectabil la cinci din 24 de participanți, iar  răspândirea acestuia a fost stopată de sistemele lor imunitar, a scris publicaţia “New Scientist”. Unul dintre pacien’i a renunţat la medicamentele ART, timp de șapte luni.   Cinci pacienți infectați cu HIV la spital medicina chineză     HIV “poate fi sters in curand la Londra”, după scăderea de noi infecții om de stiinta de plumb Beatriz Mothe a declarat că echipa sa a fost “pe drumul cel bun” de a dezvolta un tratament care ar putea oferi o alternativa la medicamente antiretrovirale pe zi (ART).

În jur de 18 milioane de oameni – jumătate din totalul celor care trăiesc cu HIV în întreaga lume – iau zilnic pastile ARV pentru a încetini progresia infecției, potrivit ONU. Numai că aceste medicamente sunt scumpe şi pot provoca efecte secundare neplăcute. Pacienții trebuie să-și amintească să le ia în fiecare zi, de ce le mai multe ori întreaga lor viaţă. Warren Mitchell, director executiv al “SIDA Advocacy Vaccin (AVAC)”, a declarat ca studiul a fost efectuat pe o scară mică, dar noile descoperi sunt “interesante și importante”. “Instituirea unui astfel de tratament, care nu necesită administrarea zilnică a medicamentelor, ar ajuta 37 de milioane de persoane infectate să aducă virusul din organism la starea de nedectabil. Ar fi o mare oportunitate de a stopa valul epidemiei,” a declarat pentru “The Independent.”

“Ideea unui vaccin terapeutic, care ar putea asigura un control continuu al virusului, fără a fi nevoie să ia o pastilă în fiecare zi, ar fi un progres imens”, a mai spus el.

imagesDr. Mothe şi echipa sa au administrat pacientilor, recent diagnosticați cu HIV, două vaccinuri concepute pentru a stimula producerea de celule albe în sânge, care ar fi în stare să distrugă celulele care au fost infectate cu virusul imunodeficienţei. Participanții la studiu au continuat să ia pastile ARV timp de trei ani, în timp ce cercetătorii au monitorizat răspunsurile sistemelor lor imunitare. Apoi, cincisprezece dintre participanți au primit o doză de rapel, format din două vaccinuri si un medicament de cancer numit romidepsin, şi s-a constatat că  ţesuturile infectate “au fost spălate” de virusul HIV din tesuturi, unde se menţin în latenţă.

Virusul a revenit rapid și a început să se răspândească din nou la zece dintre pacienții testaţi cu acest amestec inovativ,  dar cinci dintre ei au avut o concentraţie nedetectabilă a virusului în sânge, fără a fi obligaţi de a mai urma tratament medicamentos specific timp de mai multe săptămâni, într-unul din cazuri, şapte luni.  În 2015, țările cu venituri medii au raportato medie de 19 miliarde $ (15 miliarde £), costuri pentru tratamentele ARV,   potrivit “New Scientist”, ceea ce înseamnă economii uriașe dacă s-ar putea găsi soluţii cu noul tratament.