Vaccinul împotriva cancerului elimină tumorile la şoareci

Vaccinul împotriva cancerului elimină tumorile la şoareci

 Noul vaccin anticancer duce la activarea celulelor T în tumori, în stare să elimine metastazele la şoareci, au descoperit cercetătorii de la Stanford.

Pacienții cu limfom sunt recrutați pentru a testa noua tehnică într-un studiu clinic.

standfordRonald Levy (stânga) și Idit Sagiv-Barfi (cea de la computer) au condus cercetările pentru un posibil tratament împotriva cancerului, care implică injectarea a doi agenţi de stimulare a imunităţii direct în tumorile solide.

Injectarea de cantităţi mici de două substanţe, cu rol de activare imunitară, direct în tumorile şoarecilor, poate elimina toate urmele de cancer la animale, inclusiv metastazele la distanţă, netratate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford School of Medicine. Abordarea funcționează pentru multe tipuri diferite de cancere, inclusiv cele care apar spontan, relevă studiul.

Terapia nu mai activează întreg sistemul imunitar

Cercetătorii cred că aplicarea locală a cantităţilor foarte mici de agenţi ar putea servi ca o terapie rapidă şi relativ ieftină de cancer, fiind puţin probabil să provoace efectele secundare adverse observate adesea la stimularea activă a întreg sistemului imunitar. Cand folosim aceşti doi agenţi împreună, vedem eliminarea tumorilor pe tot corpul, a spus Ronald Levy, profesor de oncologie. Această abordare nu necesită activarea en-gros a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imunitare ale pacientului. ” Un agent este în prezent deja aprobat pentru utilizare la om; celălalt a fost testat pentru uz uman, în mai multe studii clinice independente. Un studiu clinic a fost lansat în ianuarie pentru a testa efectul tratamentului la pacienții cu limfom. Levy, este autorul principal al studiului, care a fost publicat pe 31 ianuarie 2018 în Science Translational Medicine. Instructorul de medicină, dr. Idit Sagiv-Barfi, este coautor.

“Uimitoare, efecte asupra corpului”

Levy este un pionier în domeniul imunoterapiei împotriva cancerului. Cercetările efectuate în laboratorul său au condus la dezvoltarea rituximab-ului, unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobaţi pentru utilizare ca tratament anticancer la om.

Abordările curente de imunoterapie se bazează pe stimularea sistemului imunitar pe tot corpul. Noua şcoală de gândire a Universităţii Standford vizează punctele de control, existente în mod natural, care limitează activitatea anticanceroasă a celulelor imunitare. Cu toate acestea, alţi noi cercetători utilizează terapia cu celule T ajutătoare, recent aprobate pentru a trata anumite tipuri de leucemie și limfoame. Noua practică vizează îndepărtarea celulelor imune din organism şi ingineria genetică pentru a ataca celulele tumorale. Multe dintre aceste abordări au avut succes, dar fiecare are dezavantaje – de la efectele secundare dificil de estimat, la perioadele de pregătire sau de tratament cu costuri mari și îndelungate. “Toate aceste progrese în imunoterapie se schimbă în practica medicală”, a spus Levy. “Noi aplicăm o unică şi simplă de compoziţie între doi agenți pentru a stimula celulele imune numai în interiorul tumorii. La şoareci, am văzut efecte uimitoare, de ansamblu asupra corpului, inclusiv eliminarea tumorilor pe tot cuprinsul corpului animalului.” Cancerul există adesea într-un “depozit de vechituri” al sistemul imunitar. Celulele imunitare, cum ar fi celulele T, recunosc proteinele anormale prezente adesea în celulele canceroase și se infiltrează pentru a ataca tumora. Cu toate acestea, pe măsură ce tumoarea creşte suprimă activitatea celulelor T. Metoda lui Levy funcţionează pentru a reactiva celulele T specifice cancerului, prin injectarea de micrograme de două substanţe direct în locul tumorii. (Un microgram este de o milionime dintr-un gram). Unul, o scurtă întindere de ADN numită oligonucleotidă CpG, lucrează cu alte celule imune din apropiere pentru a amplifica expresia unui receptor activator numit OX40 pe suprafața celulelor T. Celălalt, un anticorp care se leagă de OX40, activează celulele T pentru a conduce sarcina împotriva celulelor canceroase. Deoarece cei doi agenți sunt injectați direct în tumoare, numai celulele T care le-au infiltrat sunt activate. De fapt, doar aceste celule T sunt recunoscute de către organism, ele identificând proteinele ​​specifice cancerului.

Distrugătoare în lanţ

soarec

Unele dintre aceste celule tumorale specifice, activate, părăsesc tumora iniţială pentru a găsi şi distruge alte tumori identice în organism.  Această abordare a funcţionat în mod surprinzător de bine la șoarecii de laborator cu limfoame. Injectarea în situ-ul tumorii cu cei doi agenți a determinat regresia nu numai a tumorii tratate, dar şi a celei de-a doua tumori netratate. În acest fel, 87 din 90 de șoareci au fost vindecaţi de cancer. Deşi cancerul a reapărut la trei dintre şoareci, tumorile au regresat din nou după un al doilea tratament. Cercetătorii au văzut rezultate similare la şoareci purtând tumori de sân, colon și melanom.