Tuşeşti cu sânge?

Tuşeşti cu sânge?

Tusea cu sânge este rareori un semn al unei boli grave la tinerii care sunt sănătoşi. Cu toate acestea, la persoanele în vârstă, in special fumătorii, reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

Termenul medical pentru tuse cu sânge este hemoptizie.

Apariţia în cantităţi mici de sânge în spută poate fi uneori cauzată de tusea prelungită. Dacă acest lucru este însoţit de febră este posibil să ai o infecție în piept.

Ce trebuie să faci dacă tusea cu sânge apare des?

Dacă tuşeşti repetat mai mult decât câteva linguriţe de sânge, ai ameţeală, dureri în piept, febră, stare de confuzie, dificultuţi de respiraţie, du-te la medic.

Ţi se va cere un eșantion de spută, astfel încât să poată fi analizată la laborator. Poate fi o infecţie virală sau microbiană. Probabil că ţi se vor cere şi alte teste de sânge,  raze X sau o scanare mai detaliată, cum ar fi CT pulmonar.

În cazuri mai grave, când medicii nu află sursa sângerării, ţi se va cere efectuarea unei bronhoscopii. Un tub cu o cameră ţi se va introduce pe căile respiratorii. Nu te speria, există anestezii locale.

Nu întotdeauna sângele în tuse apare din plămâni. O sângerare nazală, o rană în gură sau o infecţie din gât pot fi cauza apariţiei sângelui în salivă şi apoi în tuse.

Sângele din piept este adesea amestecat cu mucus (pot exista doar firicele de sânge în mucus sau mucusul poate fi spumos, fie cu pete de sânge).

Medicii vor diferenţia sursa sângerării (plămâni, nas, gât) de cel al ulcerului peptic.

Cauzele frecvente de sânge în spută

copil tusindCele mai frecvente motive pentru tuse cu sânge sunt:

– o infecție în piept – cea mai probabilă dacă sputa ta este colorată sau conține puroi, ai febră sau te strânge în piept;
– bronșiectazie – o afectiune pulmonară care cauzeaza exces de mucus în căile respiratorii (de obicei e de lungă durată)

Mai rar, prezenţa sângelui în spută ar fi cauzată de:

– embolie pulmonară (un cheag de sânge la plămâni) – scurtarea bruscă a respiraţiei şi dureri toracice;

– edem pulmonar (o acumulare de lichid în jurul plămânilor) – sputa este roză, apare deobicei la persoanele cu probleme cardiace;

– cancer la gât sau TBC. În acest caz apar transpiraţii nocturne severe;

– foarte rar, din cauza unei stenoze mitrale;

În termeni medicali Eliminarea de sânge din tractul respirator prin tuse se cheamă Hemoptizie.

Cauze:

tusea si junghiul bronşita acută sau cronică
 pneumonia
 bronşectazia – Dilatare a bronhiilor, ca urmare a afectării acestora, a plămânilor sau a pleurei
 corp străin – la sugari şi copii mici
 tumori maligne
 abces pulmonar – acumulare de puroi în plămân
 tuberculoza pulmonară
 stenoza mitrală – îngustarea valvei mitrale
 insuficienţa cardiacă
 anevrism de aortă toracică cu evacuare în parenchimul pulmonar ( însoţită de durere puternică în spate)
 coagulopatie sistemică – tulburări de coagualare a sângelui( pacienţii aflaţi în tratament anticoagulant-sintrom), cei care suferă de ciroză, lupus eritematos
 tromboembolism pulmonară- debut brusc cu durere toracică intensă, lipsa de aer, hempotizia.
 malformaţii arterio-venoase – în special la cei cu telangiectazie ( Dilataţie a vaselor mici sau terminale, care apare de obicei pe nas şi pe pomeţii obrajilor) şi cianoză periferică – coloraţie albastră- vineţie a pielii şi a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui

Cauze foarte rare :

• Sindromul Goodpasture – pe lângă hemoptizie observăm scăderea în greutate nevoită şi sângerări la urinare ( hematurie)
• Granulomatoza Wegener – asociază hempotizia cu secreţiile nazale cronice, ulceraţii nazale şi dureri ale articulaţiilor
• Endometrioza pulmonară – sângerări repetate în timpul menstruaţiilor

 

Aceste pagini vă pot oferi hărţi ale simtomelor, dar nu folosiți acest ghid pentru a vă pune un diagnostic. Lăsați plăcerea medicului de familie să o facă.