THE GUARDIAN: Imunitate de până la 76% cu prima doză Oxford

THE GUARDIAN: Imunitate de până la 76% cu prima doză Oxford

Doza unică de vaccin AstraZeneca ar putea reduce transmisiterea virusului cu 67%, spun ultimele informații din Marea Britanie.

O singură doză poate oferi o protecție de până la 76%, timp de 12 săptămâni și reduce riscul de transmitere până la 2/3, arată un nou studiu, citat de The Guardian.

Dezvăluirile sunt preliminare, studiul fiind încă în curs de revizuire, potrivit The Lancet. Acesta are darul de a liniști autoritățile, demonstrând că și prima doză e eficientă.

Citește și: THE ECONOMIST: “Din cauza eurocraților, ROMÂNIA va întârzia imunizarea”

Rapelul amânat – o și mai mare eficiență

Cele mai recente date privind vaccinul Oxford / AstraZeneca, extrase din studiile clinice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud și efectuate până la 7 decembrie anul trecut, arată că vaccinul ar fi și mai eficient dacă s-ar mai amâna puțin rapelul.

Cercetătorii nu au înregistrat nicio dovadă a scăderii nivelului de protecție imunitară, sub 76%, între trei săptămâni și trei luni după prima doză.

Prof. Andrew Pollard a declarat că un efect similar se observă în vaccinurile pentru gripă și Ebola, care sunt mai puternice atunci când cele două vaccinuri sunt distanțate în timp.

Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea Southampton și președinte al grupului de lucru Covid-19 al Societății Britanice pentru Imunologie, a declarat: „Este o știre foarte liniștitoare că doar o singură doză are o eficiență de 76%.”

Cu toate acestea, Azra Ghani, profesor de epidemiologie la Imperial College din Londra, a cerut prudență, după lectura rezultatelor studiului.