THE ECONOMIST: “Din cauza eurocraților, ROMÂNIA va întârzia imunizarea”

THE ECONOMIST: “Din cauza eurocraților, ROMÂNIA va întârzia imunizarea”

Campania de vaccinare a populației din UE este deja printre cele mai lente din lumea bogată: doar două doze au fost administrate pentru fiecare 100 de europeni, comparativ cu șapte în America și unsprezece în Marea Britanie, comentează The Economist, încercând să explice care sunt motivele marilor întârzieri.

Se aduce astfel vorba despre o nou[ luptă MAREA BRITANIEUE.

Celebra publicație britanică dă vina pe eurocrați care n-au știut să negocieze cu cei trei mari producători de vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Lucrurile păreau să se îmbunătățească, pe măsură ce guvernele naționale și-au intensificat eforturile de distribuire și de administrare a dozelor, notează publicația.

Fabriciile europene nu pot satisface cererea mare

Șocul a venit atunci când Pfizer a anunțat întârzierea livrărilor de kit-uri, cu două, trei săptămâni. Apoi, AstraZeneca, pe 22 ianuarie, a informat Comisia Europeană de la Bruxelles că fabricile sale din Europa se confruntă cu dificultăți în producerea unor cantități suficiente de doze, pe care le pregătise alături de Universitatea din Oxford.

citește și: Cumetrie pluseristă: Soții Althamer aduși la putere. De ce l-au executat pe profesorul Burnei?

Dozele Pfizer trebuie acum rezervate pentru rapel. Exact când guvernele și-au pregătit unități de vaccinare.  Unele țări ale Europei, cum ar fi România și anumite zone din Italia, au încetinit deja imunizarea. Estimările arată că se vor vaccina mai puține persoane ca în ultimele săptămâni. Ritmul va scădea. Lumea mai furioasă. În Țările de Jos au izbucnit revolte, în trei nopți consecutive. Oamenii au stat degeaba pentru a-și primi doza.

citește și: ATENȚIE la pastilele pentru râia câinilor! Nu sunt preventive pentru COVID-19

Armata executivă a UE a fost însărcinată cu procurarea vaccinurilor pentru cele 27 de state membre ale clubului. Politicienii naționali sunt nemulțumiți că eurocrații s-au mișcat prea lent.

Vestea că livrările AstraZeneca vor fi reduse cu 2/3 sau mai mult în primul trimestru al anului, a agravat percepția acestora despre indolența celor de la Bruxelles.

Comisia s-a adresat firmei anglo-suedeze.

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, le-a arătat oficialilor companiei că a plătit 300 de milioane de euro în avans și a cerut o revenire a deciziei.

Există suspiciunea că AstraZeneca a preferat să livreze altor state.

Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a pledat pentru ca Europa să restricționeze exporturile de doze produse în unitățile din UE.

 

 

Marea Britanie critică intenția de “naționalizare a vaccinurilor”

Pe 26 ianuarie, Marea Britanie, temându-se că o astfel de politică ar putea să-i întrerupă importurile de vaccin Pfizer din Belgia, a avertizat asupra pericolelor „naționalizării vaccinului”.

Întârzierea AstraZeneca este deosebit de neplăcută în Europa.

Un program al livrărilor preconizate în Franța a fost lansat pe 7 ianuarie 2021. Acesta sugera că 62% din totalul vaccinărilor din februarie ar fi trebuit să fie cu serul AstraZeneca.

Alte țări din UE vor fi într-o poziție similară Franței.

citește și: Despre vaccinul împotriva Covid-19

Publicația britanică susține că eurocrații nu sunt atât de pricepuți ca responsabilii țărilor componente ale UE pentru mari achiziții, de peste 1 miliard de euro.

CITEȘTE ȘI: TERAPIE PRIN LECTURĂ / Cartea care îl vindecă de cancer pe scriitorul Lucian Dan Teodorovici

UE a semnat contractele mult după SUA. Directorul AstraZeneca susține că a fost doar o înțelegere

Și mai notează publicația ceva: UE a semnat contractele de achiziție ale vaccinurilor la câteva luni după Marea Britanie și America.

Mai mult, Pascal Soriot, șeful AstraZeneca, a declarat că acordul semnat de firma sa cu UE nu este „un angajament” față de Europa, ci doar o promisiune de a încerca să furnizeze doze cât mai rapid.

Ideea ministrului german al sănătății de a interzice exporturile vaccinurilor produse în Europa e comentată în sensul protecționismului statal.

The Economist se întreabă ce va face Europa, dacă vaccinurile produse de Pfizer și de Moderna ar fi ținute pentru propria populație?

Fiecare pare a fi pe barba lui, este concluzia anchetei The Economist.