Țara lui Gica contra și a originalității

Țara lui Gica contra și a originalității

Se apropie Crăciunul și sărbătorile noului an. Am o senzație stringentă de comprimare a timpului. Parcă ieri ne pregăteam de Crăciun, azi dimineața a fost un pic de vară, spre prânz toamnă și spre seară zilele speciale dinaintea sărbătorii creștine a Nașterii Domnului. Este în fapt repetitivitatea implacabilă din traiectoria vieții fiecăruia. Alaltăieri adolescenți, ieri repere profesionale, azi pensionari uitați și abandonați de sistemul social insensibil.

Nu înțeleg dacă trăim atât de intens încât nu mai avem noțiunea timpului, sau dacă previziunile sumbre ale comprimării timpului și reducerii accelerate a duratei reale a zilelor noastre, se adeveresc.

Vreau să cred că este vina noastră. Că am uitat să trăim. Să ne bucurăm de viață. De minunea existenței noastre. Și totuși, din păcate, noi românii trăim pe principiile de Gică contra sau originalității absurde.

Lumea se închide, noi ne bulucim la ski

În contextul răvășitor pentru omenire al anului 2020, în prag de sărbători Europa se închide, iar noi ne bulucim la ski și la Mall-uri. Dăm buzna în piețe și la hypermarket-uri mai ceva ca în anii din urmă, ca să umplem coșuri întregi de mâncare pentru sărbătorile de pandemie. Mâncare pe care mai apoi s-o aruncăm și s-o vedem stivuită pe la colțurile străzilor din sectorul 1.

Țările din UE cu tradiție în sporturile de iarnă nu deschid sezonul, majoritatea statelor impun carantine severe și închid complet orice activitate, limitând la maximum deplasările prin oraș și cu atât mai puțin între regiuni ale țării. Suedia declară ineficiența recomandărilor și trece la măsuri restrictive dure. Sistemele sanitare sunt depășite și suprasolicitate de aproape un an. Și ei, europenii, au înțeles aceste aspect și mai fac un sacrificiu. Pentru binele lor și pentru că nu doresc un loc la un ventilator în ATI ci mai degrabă sărbători acasă.

citește și: Noul secretar general al guvernului, pe lista datornicilor Bancorex

România lucrului nefăcut

În acest timp România cea originală se lasă păcălită de un număr în aparență mic de îmbolnăviri (la 5000 de cazuri, minimum 5% adică 250 ajung la terapie intensivă zilnic, ca să înțelegem presiunea pe spitale) și pentru că vorba cântecului “când se ia câte-o măsură, lumea înjură,” lasă garda jos în fața evidentei. Orice măsură s-ar lua în România se găsesc contestatatari și învățați care să combată agresiv. Cum am mai afirmat la politică, medicină și fotbal suntem neam de experți.

Pe acest meridian toată lumea știe. Că legea este făcută pentru a nu fi respectată, că suntem țara lui “se poate și așa” sau “ne descurcăm noi”.  Mai greu ne vom descurca însă cu locurile la ATI. Dacă acum este jalea aceasta în spitale, vă rog să vă imaginați cum va fi în jur de 15 ianuarie. S-a tot făcut vorbire de riscul epidemiologic de la alegeri, de manipularea datelor raportate pentru a putea fi ținute alegerile, dar riscul actual este infinit mai mare. Sistemul sanitar este aproape depășit, apelurile corpului medical sunt disperate, bolnavii sunt transferați cu greu dintr-un oraș la altul, aproape toate spitalele din țară tratează pacienți COVID și au zone roșii atât pentru cazuri moderate care au concomitent patologii ce necesită tratament rapid și corect, cât și paturi ATI pentru cazuri grave. Și toate aceste zone special amenajate si dedicate cazurilor COVID gem de pacienți. În aceste condiții noi, dăm liber la săniuș și la ski, la apres-ski-uri, la pensiuni sau hoteluri. Normele minimale de protecție nu sunt respectate (a se vedea imaginile din media din stațiunile cu domenii schiabile și afluxul de populație către destinațiile tradiționale de sărbători). Dar toată lumea este fericită și împlinită. Apar informații că unii primari au decis să facă totuși focuri de artificii și mici mari petreceri în aer liber. Asta în timp ce țări cu tradiție în acest tip de sărbătoare au anulat totul și populatia a înțeles că este pentru binele colectiv. Când vest- europenii, americanii și australienii sărbătoreau în stradă anul nou, îi criticam că nu știu să se distreze și că petrecerea se termină în 2 ore. În timp ce la noi ține din 15 decembrie până la Sfântul Ion.

Citește și: COVID-19 va lăsa urmări / Fauci susține că boala trebuie transformată în SINDROM

Acum la coadă la gondolă, în ianuarie la tuburile de oxigen

Acum se stă la coadă la gondolă, vin fiert, pomana porcului de la pensiuni, în ianuarie vor sta la coadă la oxigen sau intubație. Nimeni nu are certitudinea că va face o formă ușoară de boală. Cazuri foarte grave sunt și la grupe de vârstă considerate fără riscuri. Au murit mulți tineri sau oameni fără comorbidități. Tratament etiologic nu există. Se tratează efectele pe care virusul le produce în organism și se încearcă limitarea dezastrului biologic pe care acesta îl determină. Vaccinul este încă o necunoscută din anumite puncte de vedere. Și este momentan singura șansă. Din păcate durează 3 săptămâni până se capătă imunitatea și șase luni protecția oferită. Au afirmat-o răspicat experții din cercetare și vaccinologie și imunologie. Iar un antiviral dedicat SARS-COV 2 nu există.

Simt mirosul sărbătorilor de iarnă. Al copilăriei, al tradițiilor seculare și al bucuriei simple, a vieții rânduite cu folos, bucurie, emoție și valori. Mă întorc la copilărie și mi-e dor de o “galbenă gutuie”, de cozonacul bunicii, de focul șprințar din sobă, de tradițiile Crăciunului, de Moș Crăciun adevărat și de semnificația sa profundă, simplă și eternă. Comuniștii au vrut să ni-l ia botezându-l Moș Gerilă. Modern l-au diluat în marketing, Crăciunițe (ce blasfemie) și petreceri stupide….

Ne mai gândim la miracolul nașterii sau doar la gustul de ploșnițe din pahare?

Tradițional înseamnă în ultimii ani, societate de consum și minciună ambalată frumos. În esența nu mai respectăm nimic. Crăciunul era și este prilej de alergătură besmetică după cadouri și mâncare. Stive enorme de mâncare sintetică și alcool cărate zilnic de românii noștri care altfel nu ies din confortul personal, nici pentru acțiuni caritabile, nici pentru a-și vota viitorul copiilor și prezentul lor, nu ies la voluntariat pentru comunitate, dar se înghesuie cu o voluptate grotescă la cumpărături.

Gem Mall-urile ca spitalele, de bolnavi nefericiți care schimbă perfuzia goanei zilnice după nu știu ce, cu alergătura după produse de Crăciun.  În curând destinația se va schimba, va fi ATI-ul. Crăciunul nu mai este bucuria simplă a spiritului nașterii, a minunii pe care o reprezintă viața, sărbătoarea în familie, ci bucuria chiolhanurilor și a invadării stațiunilor de munte. Știți celebrul slogan tembel “de Crăciun fii mai bun”. Suntem așadar buni doar de Crăciun, aveam produse speciale de Crăciun, reclame și filme  pentru Crăciun și uităm că de fapt nașterea este un reper înălțător atât biblic cât și științific. Nu gândim oare la minunea Dumnezeiască sau la semnificația  unei sărbători religioase ce transcede milenii sau doar la desfătarea simțurilor pervertite și amorțite de îndobitocirea la care suntem supuși de globalizare și modernism?

Existăm în spirit, restul e deșertăciune

Simbolistica morții a devenit mai profundă ca niciodată în acest an. Dar noi continuăm să fim originali, conspiraționiști și contestatari.  Reperul unic și nepătat este acolo în împărăția cerurilor, unde unii mai “temerari” reușesc să ajungă. Și nu se mai întorc…. Curajoșii de aici cred că ei sunt șmecheri și tari și nu îi poate lovi boala sau unica certitudine a vieții – moartea.

Nu-i așa că nu vă mai este foame?  Nici de bucate pseudotradiționale, nici de alcooluri fine și nici de chiolhanuri pantagruelice? Nu e așa că viața este mai simplă și mai frumoasă dacă mergem la esența ei? Nu-i așa că vă e mai bine cu voi înșivă?  Că v-ați împăcat măcar o clipă cu faptul că nu existăm real decât în spirit și în valorile pe care le cultivăm. Restul e deșertăciune. Idealism de izolare desigur….

Pachetul de 5 zile, ALL INCLUSIVE, nu există la ATI

Atât!  Acum reveniți pentru că ați putea pierde rândul… La casele de marcat de la supermarketuri, la coada de pe șosea, la pensiuni, în stațiunile de munte sau spre destinațiile exotice.  Doar aveți grijă ca patru ore București-Sinaia, sau pachetul de sărbători de cinci zile nu există la ATI. Acolo orice minut contează. Ce bine pentru unii că există și un an pierdut….