STUDIU TELEGRAPH: Micile petrecerile sunt responsabile de 80% dintre  cazurile de COVID-19

STUDIU TELEGRAPH: Micile petrecerile sunt responsabile de 80% dintre cazurile de COVID-19

Oamenii de ştiinţă avertizează că micile petreceri, şcolile de dans, vânzătorii din pieţe, aglomerările urbane sunt sursele cele mai mari de infecţie cu coronavirus.

Micile petreceri par să fie responsabile pentru marea majoritate a cazurilor de coronavirus, relevă o analiză publicată de the Telegraph.

Virusul ar putea fi controlat dacă s-ar reduce numărul acestora.

Multe boli infecțioase sunt cauzate de un număr mic de persoane infecțioase,  conform regulii „20/80”. Acestea includ agenți patogeni precum HIV, rujeola și Ebola, precum și coronavirusurile Mers și Sars.

După cum a menționat recent revista Nature, „oamenii reacţionează diferit la infecţii”.

Covid-19, extrem de contagios  

O analiză realizată de cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine și de la Alan Turing Institute sugerează că asimptomaticii sunt cei mai periculoşi. Ei pot transmite Covid-19 fără să ştie că-l au.

Prin aplicarea unui model matematic la focarele bolii din afara Chinei, ei au estimat că 80% din noii infectaţi provin de la aproximativ 10%.

Publicaţia spune că societatea s-ar putea deschide dacă s-ar înlătura micile petrecerile.

Orice persoană infectată cu Sars-CoV-2 ar putea deveni un organism de contagiune în masă.

Din experienţa ultimelor luni s-a demonstrat că spitalele, casele de îngrijire a bătrânilor, dormitoarele comune, fabricile de procesare a alimentelor și piețe agro-alimentare sunt focare majore de Covid-19.

Patru din cinci comercianți (79 la sută) de pe piața de fructe angro din Lima, capitala statului Peru, au fost pozitivi pentru coronavirus.

În alte piețe mari din oraș, cel puțin jumătate au fost descoperiţi ca purtători.

Atenţie la Şcolile de dans…

Studiourile şi şcolile sunt de asemenea micro-climaturi de contagiune, mai spun cercetările.112 persoane au fost infectate în Coreea de Sud după ce au participat la „cursuri de dans pe ritmuri latine” în 12 instituţii de profil.

„Exerciţiile intense, în spaţii dens populate, ar putea crește riscul de infecție”, au precizat autorii. Ei au recomandat limitarea unor astfel de acţiuni în spaţii închise.

Instructorii au transmis virusul în proporţie de peste 50%, spun cercetările în cazurile şcolilor de dans. Rata de atac a fost de 26,3 la sută.

Faceţi, mai degrabă, YOGA!

“Spațiile mici, aglomerarea şi intensitatea antrenamentelor au dus la răspândirea virusului”, a evidenţiat studiul. Totodată, s-a demonstrat că sporturile cu doze mai mici de efort, precum YOGA, desfăşurate pe un spaţiu mai amplu sunt mai puţin responsabile de transmiterea virusului.

Citeşte şi: Acupunctura. Efecte şi beneficii

În statul Washington, pe coasta de vest a Americii, un cor bisericesc a continuat repetiția săptămânală la începutul lunii martie, chiar în timp ce în Seattle a apărut focarul de Covid-19. Zeci dintre membrii săi au fost infectaţi și doi au murit.

Cântăreții de la Washington nu au fost singurii coristi care au fost loviți.

Cincizeci de membri ai Corului Catedralei din Berlin au contractat virusul după o repetiție în martie, iar în Anglia mulți membri ai corului Voices of Yorkshire au acuzat simptome asemănătoare Covid, la începutul acestui an.

Un cor din Amsterdam a căzut victimă, de asemenea, 102 dintre cei 130 de membri fiind infectați după o reprezentație. Unul a murit, la fel ca trei dintre partenerii coriştilor.