Streinu-Cercel: Spirtul medicinal nu este eficient în combaterea coronavirusului

Streinu-Cercel: Spirtul medicinal nu este eficient în combaterea coronavirusului

Spirtul medicinal nu este eficient în combaterea coronavirusului, a spus aseară Prof. Dr. Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, la Sinteza zilei, pe Antena 3.

Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu Cercel, în emisiunea “Sinteza Zilei”, de la Antena 3.

În legislaţia europeană produsul biocid este definit ca o substanţa sau un amestec, condiţionate într-o formă în care este furnizată utilizatorului, consâand în, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndeparta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice, în timp ce Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) utilizează o definiţie uşor diferită pentru biocide: un grup divers de substanţe, inclusiv conservanţi, dezinfectante şi pesticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru sănătatea umană sau animală sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate.

Citeşte şi: OMS decretează: Coronavirus: COVID-19 este de azi oficial o pandemie

Cum sunt clasificate Biocidele?

Pentru ca ne raportăm la normele UE, în cadrul statelor membre al Uniunii produsele biocide sunt împărţite în 4 grupe principale şi 22 de tipuri de produse (TP) sau categorii de aplicaţii, unele dintre ele cuprinzând mai multe subgrupuri. Astfel, vom avea grupele principale:

 1. Dezinfectanti

 2. Conservanţi

 3. Produse de combatere a daunătorilor

 4. Alte produse biocide

Produsele pe bază de ethanol

Produsele bioacide sunt săpunuri, lichidele antibacteriene (care lipsesc de prin benzinării).

Ca mărci agreate prin Registrul Naţional al biocidelor sunt:

– Elmiplant “Perfect hands”

– Doctor Wipe’s

– Handwash

– Septona

– Touch gel antibacterian

Majoritatea produselor sunt pe bază de ethanol