SCIENCE / Creierul mai funcţionează şi după oprirea inimii

SCIENCE / Creierul mai funcţionează şi după oprirea inimii

Plutitul deasupra trupului inert, povestit de mulţi oameni care s-au întors din moarte clinică, pare a avea o explicaţie ştiinţifică.

Mai mulţi oameni de știință au studiat experiențele cerebrale din apropierea morții pentru a încerca să obțină date cu privire la modul în care moartea învinge creierul.

Până acum se ştie că moartea apare când inima nu mai bate. Ceea ce au descoperit recent cercetătorii este remarcabil. Au constatat o creștere a energiei electrice din creier înainte de moartea cerebrală.

Un studiu din 2013, realizat în cadrul Universității din Michigan, care a examinat semnalele electrice din interiorul creierelor de șobolani, a descoperit că  neuronii vieţuitoarelor au intrat într-o stare de hiper alertă, chiar înainte de moarte.

Tunelul stereotip – o intrare în alertă a creierului

Oamenii de știință încep să creadă că fluxul sanguin redus provoacă comportamentul electric anormal în interiorul creierului. Deci, tunelul stereotip de lumină albă ar putea rezulta dintr-o creștere a activității neuronale.

Dr. Sam Parnia, directorul departamentului de resuscitare al Școlii de Medicină din New York Langone, investighează exact cum moare creierul.

Cortexul cerebral pare a fi activ între 2–20 secunde după stopul cardiac.

Profesorul a investigat experiențele din apropierea morții. “De multe ori, cei care au avut astfel de experiențe vorbesc despre plutirea în cameră și sunt conștienți de echipa medicală care lucrează pe corpul lor”, a spus dr. Parnia pentru Live Science.

Cum ar putea cei care au fost morți din punct de vedere clinic să știe ce se întâmplă în jurul lor?

Chiar și după ce respirația și bătăile inimii noastre se opresc, suntem conștienți pentru aproximativ 2-20 de secunde, spune dr. Parnia. Cam atât timp se crede că poate exista activitate cerebrală fără oxigen. Nu numai procesul gândirii și al luării deciziilor este activ ci şi descifrarea informațiilor culese de simțurile noastre. Potrivit lui Parnia, în această perioadă omul îţi pierde simţurile şi reflexele, dar nu şi conştiinţa. „Vă pierdeți toate reflexele din tulpina creierului – reflexul dvs. de gag, reflexul pupilelor, tot ceea ce a dispărut”.

Omul de ştiinţă crede că activitatea cerebrală, conştiinţa, poate dura câteva ore după oprirea inimii. Cercetarea are rolul de a descoperi noi căi de acţiune în cazul medicinei de urgenţă. Concluzia cercetătorilor e că omul poate percepe dureri şi după moarte, preţ de câteva secunde.

Pentru mai multe despre perspectiva științifică a morţii, faceți clic aici: