DSC_0021Renumitul profesor Dorin Sarafoleanu, cunoscut specialist ORL, face o serie de recomandări privind răcelile şi gripele de sezon:

 1. Inflamaţiile şi infecţiile căilor aeriene pot fi provocate de: – virusuri, microbi, diferenţe de temperatură (aer condiţionat, îngheţată, apa rece, trecerea bruscă de la o temperatură pozitivă la una negativă, etc.).
 2. Inflamaţiile determinate de diferenţele de temperatură, aşa numitele “răceli” simple, se manifestă cu nas înfundat, secreţii nazale abundente, strănuturi, senzaţia de usturime faringiană, uşoară durere de cap.
 3. Virozele, cele care sunt generate de virusuri, au aceeaşi simtomatologie, ceva mai accentuată, la care se adaugă şi o uşoară stare de indispoziţie şi astenie.

Febra poate sau nu să apară. Când apare nu depăşeşte 38–38,5°, cedează la antitermice (Nurofen, Paracetamol, Aspirină, etc.) şi nu ţine mai mult de 2 – 3 zile (febra).

 1. Când infecţia căilor aeriene superioare este dată de germenii microbieni, simtomatologia este mult mai violentă, febra peste 39-40°, nu cedează la antibiotice, apar complicaţii loco-regionale: sinuzita, otita, laringo-traheita, pneumopatii.

Acestea cedează doar la antibioterapie indicată si controlată de medic.

  Unde greşeşte populaţia?

 • Face automedicaţie cu antibiotice la cea mai mică manifestare, febră sau stare subfebrilă (sub 38°)
 • Recurge la cele mai puternice antibiotice (cefalosporine)
 • Le administrează pentru o zi sau două, timp în care oricum febra virală sau de răceală ar fi dispărut de la sine.
 • Virusurile nu sunt influenţate de antibiotic.

virusConsecinţa

 • Antibioterapia necontrolată distruge flora comensală, adică cea care trăieşte în armonie cu organismul nostru şi contribuie alături de factorii imunitari la combaterea florei microbiene patogene. Subminează, aşadar, mecanismele de apărare naturale, echilibrate şi armonioase.
 • În consecinţă scade imunitatea naturală, fabricată de sistemul nostru imunitar, stimulată fiind tocmai de această luptă a organismului uman cu agresorii din mediu.

 

Rezultat

Tratarea după ureche cu antibiotice orice răceală – subminăm imunitatea

–  distrugem flora, prietena organismului

– deschidem calea infecţiilor grave şi greu de tratat datorită rezistenţei la antibiotice indusă de tratamentele empirice.

 

De respectat:

 • Orice febră sub 38-38,5° se tratează în primele 24-48 ore doar cu antitermice
 • Numai dacă apar complicaţii se recurge la antibiotice sub control medical
 • Virusurile nu sunt influenţate de antibiotice
 • Antibioterapia empirică a avut o rezistenţă microbiană înspăimântătoare, care poate duce la catastrofă.