Sângeorz-Băi și izvoarele tămăduitoare

Sângeorz-Băi și izvoarele tămăduitoare

izvorul 7Un oraş staţiune cu regim permanent cunoscută ca staţiune balneară începând cu secolul al XVII-lea. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1245 când purta numele de Sanct Gurgh (Monumenta Regni hungariae). În 1876 s-a hotărât ca numele stațiunii să fie Hebe, din mitologia greacă zeița tinereții veșnice, din cauza izvoarelor tămăduitoare.DSC_0147 - copie

Stațiunea dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, carbonate, hipertonice și izotonice. În cura balneară se mai utilizează nămolul mineral şi mofetele. Apele minerale de la Sîngeorz-Băi rivalizează, din punct de vedere al proprietăţilor lor, cu cele de la Vichy (Franţa).

dedicatie de amorCompoziţia chimică a apelor minerale le conferă o eficacitate mare în tratamentul afecţiunilor tubului digestiv (gastrita cronică, ulcer duodenal, colita cronică, constipaţie cronică), al bolilor hepato-biliare (dischinezie biliară, colicistită calcaroasă, stări postoperatorii ale ficatului, hepatită, pancreatita), al bolilor metabolice și nutriţionale (diabet, hiperuricemie, obezitate, gută). Staţiunea dispune de instalaţii pentru electroterapie si hidroterapie, pentru aerosoli si inhalaţii, pentru împachetări cu nămol mineral cald şi cu parafină, mofete; de asemenea ea dispune de izvoare cu ape minerale pentru cură internă.

mofete sangeorz baiSângeorz-ul este cunoscut de generaţii întregi pentru eficienţa curelor de ape minerale în tratamentul gastritei cronice, a gastritei de reflux şi a ulcerului.

Izvoarele de apa minerală sunt caracterizate ca o apă carbogazoasă, bicarbonatată, clorurată, sodică, calcică, magneziană, slab bromurată şi iodată, slab feruginoasă, cu un pH de 6- 7 , cu un conţinut de dioxid de carbon de 1 – 1,9 gr./litru şi o mineralizare totală 8- 10 gr.

Cum se face tratamentul gastritei?

DSC_0176 - copieSe bea cu o oră înainte de masă, în prima zi 50m de ml de apă de la izvorul 7, tot 50 ml de la acelaşi izvor înainte de prânz, tot cu o oră înainte, iar după o oră 50 ml de la izvorul 3. Seara, cu o oră înainte de cină, 50 ml de la izvorul 7 şi 50 ml de la izvorul 3, după servirea cinei. Doza se creşte treptat de la 50-75-100 ml. Aveţi grijă că apa trebuie să fie la temperatura corpului pentru a-şi face efect.

Conjunctivita

Conjunctivita se tratează foarte bine cu apă de la izvorul 8. Se spală dimineaţa ochii cu apă de acolo. repetaţi procedura seara.

Alergiile

DSC_0154 - copieAlergiile pot fi tratate cu apă de la izvorul 9. Există cazuri în care unii pacienţi şi-au injectat dozele recomandate de medici în muşchii feselor, pentru o acţiune rapidă.

Curele trebuie să fie de minim zece zile, altfel mergeţi degeaba.

Staţiunea este situată în partea de NE a judeţului Bistriţa Năsăud la poalele versantului sudic al Munţilor Rodnei într-o frumoasă depresiune, la o altitudine de 435 m, în partea de NV a oraşului fiind înconjurată de dealuri înalte acoperite de păşuni şi păduri de fag şi conifere.

Acces:
Rutier: Bistriţa – Năsăud – Sângeorz Bai pe DN 17 D;
Feroviar: Gara Sângeorz Bai, pe linia Ilva Mica, Rodna Veche; gara Ilva Mica pe linia Suceava – Vatra Dornei.; gara Ilva Mica pe linia Cluj – Ilva Mica. De la Ilva Mica sunt curse auto până în staţiune.

O opţiune: Vila Becaş

Vila Becaş, fostă vilă a Petrom, aflată chiar pe strada Izvoarelor este un loc prielnic cu preţuri la îndemâna multor români. Laura Ifrim, administratoarea pensiunii, cotată la “trei margarete” este o gazdă bună.

Vila are şapte camere, cu duş şi baie. Terasele sunt numai bune pentru respirat aerul de munte. Funcţionează între 1 iulie şi 7 septembrie.

Rezervările se pot face la numărul de tel: 0744638967.

DSC_0570

DSC_0560

DSC_0564

 

 

 

 

 

DSC_0565DSC_0572DSC_0568