Revoluţie în oncologie: Medicamentul care “trezeşte” sistemul imunitar

Revoluţie în oncologie: Medicamentul care “trezeşte” sistemul imunitar

Oamenii de știință anunţă cu entuziasm descoperirea unui nou tip de medicament, care şi-a dovedit eficienţa împotriva uneia dintre cele mai mortale forme de cancer – cancerul pancreatic – fără a provoca efecte secundare.

Gemcitabină, IMM-101, activează sistemul imunitar pentru a ataca tumorile.

Prin adăugarea IMM 101 la chimioterapia existentă,cercetătorii de la Universitatea din Londra St. George au reuşit să spargă sistemul de ecranare a tumorilor pancreatice, prelungind durata de viaţă a pacienţilor, prin limitarea procesului de extindere a metastazelor.
“Rezultatele sunt uluitoare”, a afirmat cercetătorul Angus Dalgleish reporterului The Guardian. “Este pentru prima dată când avem o imunoterapie, capabilă să controleze cancerului pancreatic, una dintre cele mai ucigătoare boli. Rezultatele ne încredinţează că putem continua lupta”

Pacienti care au primit noul medicament imunoterapeutic s-au simţit mai bine decat cei care au efectuat doar un tratament standard de chimiotepie.

Semnele sunt promiţătoare, dar mai e până în momentul apariţiei unui leac miraculos. Numai un număr relativ mic de persoane (110) au fost inclus în studiu, iar întreg eșantionul nu a avut un beneficiu semnificativ de supravieţuire.

Asta pentru că medicamentul a fost mai eficient în tratarea cancerului, care a avansat spre stadiul de metastaze, spre deosebire de acţiunea asupra cancerului rămas localizat la locul tumorii primare.

În cadrul studiului, rata de supravieţuire medie a crescut de la 4,4 luni la 8 luni la pacientii cu cancer pancreatic metastatic – unii pacienți care au luat noul tratament au trăit timp de peste un an, doar unul a supraviețuit timp de aproape trei ani. Dar, acest medicament se pare că nu poate ajuta pe cei ale căror cancere au rămas localizate.

Dalgleish a făcut testări pe parcursul mai multor ani IMM-101 și a constatat o bună eficienţă în combaterea cancerului de piele şi de plămâni. Dar noile rezultate sunt chiar mai promiţătoare, deoarece cancerul pancreatic se diseminează rapid în organism.

“Medicamentul funcţionează ca o baterie de încărcare a sistemului imunitar, care a fost trimis de cancer la culcare”, a declarat Dalgleish pentru The Guardian.
Cercetările vor continua, precizează revista britanică a Cancerului. Ajutorul este ultra necesar. Numai 18 la sută dintre pacienţii cu cancer pancreatic avansat supravieţuiesc un an, iar în cazul în care tumorile devin metastatice, ratele de supravieţuire sunt chiar mai scurte – în întreaga lume, media fiind între 2,8 și 5,7 luni. Cu noul medicament, speranţa de viaţă creşte.

Să sperăm că, cu cercetări suplimentare, ale IMM-101, ar putea fi în măsură să îmbunătățească unele dintre aceste statistici.

“Au trecut pacienţi prin mâna mea. Tratamentul este extrem de benefic și aș vrea să-l văd în acţiune în toate spitalele din țară”, a mai declarat Dalgliesh. “Eu cred ca IMM-101 ar putea revoluţiona modul de tratare a acestui tip de cancer la nivel global.”