Quesadillas cu guacamole

Quesadillas cu guacamole

Dacă nu poţi merge în Mexic, mexicul poate veni pe masa ta din bucătărie. Quesadillas este o veche mâncare sud-americană. Nu atât de veche, cât se pare.

În 1521, la venirea spaniolilor, tortilla, aceea formă de lipie, nu avea ingrediente iuţi, cum s-ar crede. Nici brânză. Aceaasta a fost adusă de conchistadorii care, pe lângă mărgele, au adus şi burdufuri pline.

Quesadillas este uşor de făcut. Ai nevoie de jumătate de kilogram de făină şi două ouă. Se frământă aluatul, puţin, nu mult ca la cozonac. Se lasă un pic la dospit. Nu mult.

Într-un bol se toacă 3-4 avocado-uri, cu 3-4 roşii, ardei iute, puţină sare şi lămâie. După gust se pune ceapă sau usturoi. Pătrunjel sau oregano. Totul se amestecă cu piper măcinat. Iată reţeta de guacamole.

guacamoleUnii pun compoziţia la cuptor sau într-o tigaie. Nu e recomandat. Simplu, e mai gustoasă.

Avocado are cea mai mare compoziţie de proteină vegetală.

Aluatul se pune pe grătar. Nu mult 3-4 minute.

Quesadillas merge şi cu gem, cu carne, brânză sau legume.

Hai, cu clătita, mexicană, neamule!

 

Ardeiul iute conţine până la 1,5% capsaici-noide (substanţa care imprimă gustul arzător) inclusiv capsaicina, până la 1 %, dihidrocapsaicina, nordihidrocap- saicina si homocapsaicina, pigmenti carotenoidici care includ capsantina, capsorubina, alfa si beta-caroten, ulei gras, glicozide sterolice respectiv capsicozidele А, В, C, D, 12-15% proteine, vitaminele A si С şi urme de ulei volatil.

Din ardeiul iute, Albert Szent Gyorgyi a extras pentru prima data (1927-1932) vitamina C in stare cristalina, primind pentru aceasta Premiul Nobel.

ACŢIUNI TERAPEUTICE

 • Analgezic (scade durerea) natural

Capsaicina este foarte folositoare în cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori  în urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau în cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice. Poate fi utilizată şi pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).

 • Stimulează sistemul imunitar

Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imunitar. Administrarea capsaicinei atrage, print-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imununitar care ajută la distrugerea bacteriilor şi inactivarea substanţelor toxice rezultate din distrugerea celulara şi a reacţiilor alergice.

 • Acţiune antitumorală

Acţiunea sa anticancer a fost demonstrată în cancerul ovarian, mamar, de ficat şi plămâni, precum şi în leucemie. „Capsaicina a avut un profund efect anti-proliferativ asupra culturilor de celule maligne în cancerul de prostată”, a afirmat Sören Lehmann, medic şi om de ştiinţa al Centrului Medical Cedars-Sinai si UCLA. Concentraţia crescută de capsaicină a indus stoparea proliferării mai multor celule canceroase dependente de testosteron. Celulele maligne independente de testosteron au reacţionat la capsaicina într-un fel asemănator.

 • Scaderea in greutate

Institutul Medical din Anglia, a condus un studiu in 1986 asupra mai multor voluntari, care a  aratat ca ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila „topire a caloriilor”, declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.

 • Afectiuni respiratorii

Capsaicinea in tratamentul racelilor comune este folosita pentru aplicatii externe pe piept si gat ori gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsaicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).

 • Scîderea colesterolului

Capsaicina are efecte de reducere a nivelelor de colesterol din sânge. Studiile arată că acţiunea  capsaicinei se realizează pe două căi: creşte activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grăsimilor şi scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit ca un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, creşte HDL colesterolul („colesterolul bun”) şi scade LDL colesterolul („colesterolul rău”).

 • Stimulează circulatia

Prin efectul sau vasodilatator, capsaicina scade tensiunea arterială şi riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard. Se poate folosi pentru stimularea circulaţiei la membrele inferioare ori în alte zone afectate. Tot efectul vasodilatator este responsabil şi de scăderea durerii în zonele în care se aplică crema cu capsaicină.

 • Efecte benefice în diabet

Prin creşterea fluxului sanguin îmbunătăţeşte calitatea vieţii diabeticilor. Conform Dr. Rud Tandan, aproximativ 25-33% dintre pacienţii diabetici au dureri datorate neuropatiei diabetice. Studiile găsite la arhiva Centrul de Cercetări în Medicina Internă USA arată că 25 % dintre pacienţi au o calmare a durerii completă după tratamentul cu capsaicină, 50% au o reducere semnificativă, iar 23% au sesizat ca nu mai au dureri ori cel puţin durerea nu a mai crescut.

ardei iuteRECOMANDĂRI ŞI MOD DE PREPARARE:

 • Cea mai la îndemână metodă de a folosi calitatile farmaceutice ale ardeilor iuţi este consumarea lor proaspeţi, în timpul meselor, cu precizarea că sunt suficienţi mici la o masă, exagerările fiind periculoase pentru mucoasa gastrică.
 • Pentru uz intern – tinctura preparată din 10 grame pulbere de ardei uscat (ardeii se usucă la temperatura de cel mult 35 de grade şi se mărunţesc până devine o pulbere) la 100 ml alcool de 70°. Recipientul se păstrează închis ermetic timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. În final, se filtrează şi se toarnă în sticle mici, închise la culoare. Ca stimulent gastric, se iau 10-20 picături în puţină apă cu 15 minute înaintea meselor principale. Pentru cura de dezintoxicare alcoolică se iau 50-60 picături în puţină apă sau ceai, de mai multe ori pe zi, de câte ori persoana  simte nevoia să bea alcool. Pentru răceli, guturai,  se prepară o infuzie dintr-o cană de apă fierbinte, care se toarnă peste o linguriţă de amestec de ardei iute uscat şi frunze de ardei uscate şi se lasa la infuzat zece minute.

CONTRAINDICAŢII:

 • Intern, se evită din dieta persoanelor care suferă de hemoroizi, fisuri anale sau colonul uşor iritabil. Sunt de evitat şi în cazurile de gastrită sau de ulcer gastric, hiperaciditate, afecţiuni hepatice şi urorenale.
 • Extern, nu se aplica pe pielea lezată. În rare cazuri s-a constatat hipersensibilitate, manifestată prin urticarie.