Principalele zece stiluri de masaj. În ce boli sunt eficiente

Principalele zece stiluri de masaj. În ce boli sunt eficiente

Masaj se practică de mii de ani. Astăzi, dacă ai nevoie sau doreşti un masaj, poţi alege dintre 80 de stiluri de terapie prin masaj, cu o mare varietate de mișcări și tehnici. Toate implică presiune, frecare sau modelare a muşchilor şi a altor ţesuturi moi cu mâinile și degetele. Uneori, sunt utilizate chiar și antebrațele, coatele, sau picioarele. Potrivit unui sondaj american efectuat de Asociaţia maseurilor terapeuţi din SUA,  aproape un sfert dintre toti americanii adulti au avut cel putin o şedinţă de masaj în anul precedent.

Tot mai mulți oameni – în special baby boomerşii – recunosc beneficiile acestei terapii vechi pentru sănătate. Ei aleg dintre mai multe stiluri de masaj pentru a-şi ameliora o serie de suferinţe sau pentru a vindeca unele leziuni. Sigur că la ei există o modă a wellness-ului, apărut după ani de burgherii.

Care sunt cele mai bune stiluri de masaj?

Este posibil să fisedinta de masaji observat că unele stiluri de masaj sunt populare la momente diferite. Și este posibil să te fi întrebat dacă fiecare a făcut parte dintr-un moft care trece sau reprezintă cea mai bună tehnica de masaj? Oamenii se întreabă îndeobşte care stil îi vor ajuta, de fapt. Stiluri utilizate în masajul terapeutic diferă de la accidentul vascular cerebral lung, neted, la accidentul vascular cerebral ischemic, tranzitoriu. Majoritatea maseurilor folosesc uleiuri și loțiuni. Un masaj poate dura de la cinci minute la două ore. Înainte de a putea decide care este cel mai bun stil de masaj pentru tine, ai nevoie să-ţi pui o serie de întrebări. 

Vrei pur și simplu un masaj de relaxare pentru controlul stresului?

          Ai nevoie de ajutor pentru ameliorarea vreunor dureri?

          Ţi-a recomandat vreun medic masajul pentru vreo afecţiune?

Terapeutul poate personaliza masajul, în funcție de vârsta, stare sau orice nevoi specială are pacientul. Ceea ce urmează este o listă a unora dintre cele mai populare stiluri de masaj terapeutic. Primele patru sunt deosebit de populare:

Masajul suedez

Cel mai frecvent tip demasaj masaj este cel suedez. Terapeutul frământă muşchii de suprafaţă şi mişcă articulaţiile. De obicei eliberează tensiunile musculare. Acest tip de masaj poate fi atât de relaxare, cât și de energizant. Poate fi eficient chiar și după o accidentare. Cele patru tipuri de masaj suedez sunt:    Effleurage: relaxează ţesuturile moi, folosit mai ales în faza de recuperare a accidentelor cerebrale.        

Petrissage: muşchii sunt rulaţi, frământaţi.

Friction: mișcări profunde, circulare care implică straturi de tesut mai adânci, contribuind la creșterea fluxului de sânge şi descompun tesuturile cicatriciale.

Tapotement: scurt, apăsat, mâinile şi degetului terapeutului sunt în cupă.

Terapia neuromusculară

Masajul de acest gen este o formă de manevrare a ţesuturilor moi, având ca principal scop tratarea cauzelor care stau la baza durerilor cronice care implică sistemul muscular și cel nervos.

Acest tip de masaj este eficient pentru problemele de circulație, de compresie a nervilor, pentru cele posturale, probleme biomecanice, cauzate de leziuni sau mișcări repetitive.

Masajul profund

În acest tip de masaj, terapeutul îşi îndreaptă  atenția asupra anumitor zone rigide “zonele cu probleme” din corpul vostru corpul. Astfel de masaj se foloseşte la accidentele cerebrale uşoare. Maseurul pune presiune pe diferite straturi de muşchi, tendoane sau alte ţesuturi moi de sub piele. Face acţiuni mai puţin ritmice decât în alte cazuri. Masajul profund poate recupera rapid o entorsă sau o ruptură musculară, de exemplu.

Masaj sportiv

Masajul de sport folosește o varietate de abordări pentru a ajuta sportivii înainte, în timpul, sau după competiţiile sportive. S-ar mai putea folosi pentru flexibilitatea articulaţilor si la prevenirea leziunilor.

Scaunul de masaj

Poate ai văzut prin Mall-uri, aeroporturi sau hoteluri astfel de scaune.  Sau, poate că ești suficient de norocos să lucrezi la o companie care oferă pauze de 15-20 de minute de masaj, ca un beneficiu regulat. Nu râdeţi. Există companii care sunt preocupate de tonusul angajaţilor. Doar nu credeţi că Malaxa a făcut cantine şi cămine în perioada interbelică de dragul sătenilor care veneau la muncă. Scaunul este bun pentru un masaj al gâtului, al umerilor, spatelui, braţelor, mâinilor etc.

 Terapia Shiatsu

În japoneză, shiatsu înseamnă “presiune cu degetul.” Pentru masajul shiatsu, terapeutul foloseşte diferite tehnici de presiune, cu mişcări ritmice, eficace anumitor puncte precise ale organismului. Aceste puncte se numesc puncte de presopunctură și sunt considerate a fi importante pentru fluxul de energie vitală a organismului, numit Qi. Susținătorii masajului shiatsu susţin că poate ajuta la ameliorarea blocajelor, prin masarea acestor puncte de presopunctură.

Masajul thailandez

În timpul un masaj thailandez, terapeutul foloseşte, atât mâinile, cât şi corpul său, urcându-se de multe ori pe spinarea pacientului. Acest tip de masaj include: compresia mușchilor, mobilizarea articulaţiilor și presopunctura.

Piatra de masaj fierbinte

Pentru acest tip de masaj, terapeutul încălzeşte pietre şi apoi le aşează pe anumite zone ale corpului, cum ar fi pe punctele de presopunctură. Pietrele pot fi folosite ca instrumentar de masaj sau să rămână pe loc. Utilizat împreună cu alte tehnici de masaj, acest tip de masaj este foarte liniştitor şi relaxant. Căldura intră adânc în organism. Ar trebui să asculţi o muzică orientală în timpul şedinţei.

Reflexoterapie

Reflexoterapia foloseşte mâna şi degetul mare. Degetul este folosit pentru a stimula anumite zone ale picioarelor, mai precis talpa piciorului drept, unde sunt principalele zone reflexogene. Aceste zone sunt considerate  proiecţii ale diferitelor părți ale corpului. Este un tip complex de masaj. Nu oricine poate identifica acele puncte.

Masajul în sarcină

masaj picturaÎn timpul sarcinii, corpul gravidei trece prin schimbări majore. Masaj poate ajuta cu aceste schimbări să fie mai line. Prin această tehnică se reduce stresul, se evită umflarea picioarelor, precum și alinarea durerilor musculare şi articulare. Masajul poate fi deosebit de utile într-o perioadă în care medicamentele şi alte opțiuni medicale sunt mai limitate. Folosind perne de masaj special concepute, terapeutul te ajută să obţii o poziţie confortabilă pentru masaj.

Care sunt beneficiile de sănătate ale masajului?

Mai multe tipuri de masaj oferă beneficii dincolo de relaxares pur şi simplă. Doar câteva dintre problemele de sănătate pot beneficia de masaj. Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a recurge la un masaj. 

Masajul face bine în următoarele suferinţe:

  Durerile de spate

   Dureri de cap

  Osteoartrită

  Cancer

 

  Anxietate

În cancer, masajul reduce stresul pacientului şi reduce efectele adverse ale unor medicamente, oboseala, depresia, greaţa, balonarea.