Primul ajutor în cazul insolaţiei

Primul ajutor în cazul insolaţiei

Cu mercurul în termometru de 37° C la umbră, în unele zone din ţară, a te răcori înseamnă literalmente că eşti în echilibru între viaţă şi moarte. Unii simt pe pielea lor cum coboară iadul pe pământ.  În unele regiuni se instituie Cod Roşu de caniculă.

Cum ne protejăm de caniculă?

om rapus de caniculaRazele ultraviolete pun în pericol însăşi viaţa. Canicula este extrem de nocivă pentru copiii mici, femeile gravide, bătrânii cu hipertensiune arterială sau oricare alţii bolnavi de diabet, cu probleme renale sau de ficat, spune medicul Rodica Nicolae. “Prea mulţi dau buzna în stradă, la orele când soarele arde, fără a se proteja cu pălării sau a se unge cu loţiuni cu factor de protecţie mare contra cancerului sau a avea o sticluţă de apă permanent la ei. Deshidratarea îngroaşă sângele şi pune o presiune sporită pe inimă. Astfel, se pot forma cheagurile care duc la accidente vasculare cerebrale sau la infarct miocardic.”

Se spune pe bună dreptate că “Dracu’ îi scoate pe bătrâni în stradă când fierbe asfaltul marilor oraşe.”

Urmaţi aceste sfaturi pentru a preveni problemele de sănătate!

 

1. Persoanele supraponderale trebuie să aibă grijă în această perioadă pentru că straturile de grăsime produc extra insulină, nedorită în acest timp.
2. Persoanele cu probleme de respiraţie trebuie să stea în casă în majoritatea timpului.  Atacurile de cord şi accidentele vasculate cerebrale, provocate de căldură, pot afecta orice persoană aparent sănătoasă,” spune cardiologul Ana Cristian.
 femeie obeza la plaja
papuci pe plaja3. Femeile gravide, în special cele în primul trimestru, ar trebui să aibă o grijă sporită, fiindu-le interzisă supraîncălzirea organismului, sunt de părere obstreticienii de la Royal College din Londra. O temperatură ridicată, pe o perioadă mai mare de timp, poate duce la naşterea unui copil slab şi cu un IQ redus.
Supraîncălzirea provoacă mamei o contracţie a vaselor de sânge şi o încercare de readaptare, efort care duce la scăderea cantităţii nutritive către făt.
Canicula, în ultimul trimestru de sarcină, poate provoca naşterea prematură şi un risc sporit de avort. Obstreticienii recomandă purtarea unor haine uşoare, vaporoase, bună hidratare, mâncăruri uşoare, puţine şi dese.

4. Verificaţi dacă sunteţi hidratati când mergeţi la toaletă. O urină galbenă e semn de deshidratare.

Femeile ar trebui să să bea 2,5 litri pe zi , bărbaţii de 3,5 litri pe zi, iar copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani se recomandă să consume 1,3 litri pe zi , mărindu-se cantitatea pe măsură ce cresc.

Cum protejăm copiii în timpul caniculei?

5. Deshidratarea împiedică buna funcţionare a sistemului sudoripar, creşte temperatura corpului, îngreunează munca inimii pentru a te menţine la parametri optimi, aşa că bea multă apă, chiar şi înainte de culcare.

Evitaţi alcoolul, care inhibă multe dintre reacţiile organismului, pentru menţinerea temperaturii optime. Cafeaua şi cola trebuie reduse. Fiindcă atât alcoolul, cât şi cofeina, sunt diuretice puternice. Necesită o hidratare suplimentară.

6. Nu faceţi abuz de sare. Transpiraţia sporită, o cantitate mai mare de 6 mg de sare pe zi pot duce la un deficit mineral şi de apă, crescând şansele de insolaţie,  atacul de cord şi accidentele vasculare cerebrale. Deobicei sarea din salata de roşii e suficientă pentru o zi întreagă.

apa cu gheata7. Păstraţi lenjeria de pat în frigider. Nu e o glumă. Puneţi-le într-un sac şi ţineţi-le câteva ore înainte de culcare la rece. Temperatura lor redusă vă va răci corpul şi veţi adormi mai repede.

8. Fără pilote de puf sau din material sintetic. Acestea reţin căldura, vă veţi trezi într-o piscină de sudoare.

9. Nu utilizaţi antiprespirante în exces. Acestea închid porii pielii şi inhibă glandele sudoripare, mai ales dacă au conţinut de aluminiu. Mai bune sunt trei duşuri pe zi.

10. Renunţaţi la carne. O grămadă de compuşi proteici din carnea roşie vor creşte temperatura corpului tău. Aşa că e mai bine să consumi multe legume şi dacă tot vreţi carne, optaţi pentru carnea albă: curcan, vită, peşte.

11. Evitaţi munca istovitoare. Vă ridică tensiunea. Încercaţi să folosiţi orele dimineţii pentru astfel de activităţi.Porii arşi de soare ai pielii inhibă glandele sudoripare. Nu uitaţi că organismul respiră şi prin piele.

 chelie cu tatuaje12. Acoperă chelia cu o pălărie, dacă eşti chel. Studiile cantitative arată o rată de supravieţuire este de zece ani pentru cei cu melanom: 76,2% pentru cei cu melanom al scalpului, comparativ cu 88,7% pentru cei cu melanoame în alte zone ale pielii. Fă, mai degrabă, duşuri călduţe decât reci, astfel îţi menţii deschişi porii şi o circulaţie sanguină bună.
13.  Aeriseşte-ţi casa ca romanii. Înainte de 6 dimineaţa, când temperatura e cea mai scăzută, deschide toate ferestrele şi crează un curent de aer. După răsăritul soarelui închide uşile şi geamurile, trage obloanele sau jaluzelele.

paelia - marius ghilezan14. Iuţeşte-ţi mâncarea. Nu este o întâmplare că ţările cele mai calde au mâncărurile cele mai iuţi.  În timp ce indienii condimentează cu mult curry, mexicanii iubesc piperul jalapeno, iar în Indiile de Vest jamaicanii completează mâncarea cu celebrii Scotch bonnet, probabil cei mai iuţi ardei din lume. Iutele stimulează receptorii căldurii din gură, ajută la o mai bună circulaţie a sângelui şi stimulează transpiraţia, acţiune care duce la echilibrarea termică a corpului tău.

 

 

apa rece la cap

15. Răceşte-ţi zonele în care se simte pulsul. Încă  din antichitatea Eladei, vechii greci şi mai apoi romanii îşi răceau încheieturile mâinilor, coatele, fruntea şi ceafa în jeturi de ape reci.

exercitii de respiratie yoga16. Respiră corect. Yoghinii au o tehnică eficientă. Rulează limba-n gură şi respiră uşor pe gură. Dacă nu pot inspira şi expira pe gură cu limba răsucită, atunci inspiră pe nas şi expiră pe gură. Un astfel de exerciţiu e bun pentru că răceşte aerul care ajunge în plămâni prin intermediul acţiunii organice a glandelor salivare cu rol şi în acest act al respiraţiei. Astfel, metabolismul tău se reduce,  scade ritmul cardiac şi se răceşte organismul.

17. Vântură gheaţa. O tehnică reuşită este să pui un bol de gheaţă în faţa unui ventilator sau o serie de sticle îngheţate în apropierea ta când circulă aerul.

18. Creaţi-vă propria briză. Nu e o glumă. În faţa unei ferestre deschise puneţi un prosop umed şi rece. Astfel curentul de aer rece va înlocui pe cel cald.

19. Răceşte-ţi maşina. Majoritatea şoferilor deschid toate geamurile pentru a răci maşina care a stat în soare. Timpul de răcire se poate reduce la jumătate dacă se deschide geamul din plafon. Aerul cald urcă în sus.

20. Deconectează-te! Scoate televizoarele sau alte gadget-uri din prize. Orice componentă electronică, aflată în priză, emană căldură. Redu la minimum sursele suplimentare de căldură. Sigiliează prizele din dormitor să nu fii tentat.

21. Evitaţi aspirina! Aspirina ridică temperatura corpului, relevă un studiu al Universităţii americane Penn. Combinaţia dintre caniculă şi aspirină poate provoca greaţă, leşin, în cazuri extreme accident cerebral.

22. Setaţi ventilatorul din tavan în sens antiorar pentru a ridica aerul cald mai rapid!

Semnele insolaţiei:

 • Febră de peste 40 °C
 • Transpiraţii abundente care se opresc brusc, însoţite de bătăi rapide de inimă
 • Hiperventilaţie
 • Crampe musculare
 • Confuzie
 • Lipsă de coordonare în mişcări
 • Convulsii
 • Dureri de cap
 • Nelinişte şi anxietate
 • Probleme de înţelegere a cuvintelor
 • Halucinaţii
 • Pierderea conştiinţei

Insolaţia este o urgenţă medicală. Sunaţi de urgenţă la 112 dacă apar astfel de simptome. Până la apariţia personalului specializat mutaţi persoana suferindă într-un loc răcoros, daţi-i să bea multă apă, udaţi-o pe frunte cu un prosop înmuiat în apă.

picioare

picioare