Povestea proiectului de VACCIN românesc împotriva COVID-19

Povestea proiectului de VACCIN românesc împotriva COVID-19

Profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, a anunţat încă în urmă cu o lună că a descoperit formula unui posibil vaccin din proteinele unor virusuri.

Institutul OncoGen a făcut aseară anunțul pe pagina de Facebook a clinicii, dar a prezentat și câteva detalii suplimentare.

O zi importantă

”O zi importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. #Vaccine #Romania #VaccineRomania #Covid19Vaccine #VaccineOncoGen

P.S. Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi începem testele!”, se arată pe pagina de Facebook a centrului, luată cu asalt de mii de români.

Peste 5.500 de redistribuiri şi o mie de comentarii în doar 12 ore. Majoritatea acestora sunt pline de speranţă că echipa de cercetători din Timişoara va reuşi.

L-am întrebat pe profesorul Păunescu, de ce nu a încercat să-şi omologheze descoperirea şi de ce nu a cerut sprijinul autorităţilor. “În primul rând că procedura e extrem de birocratică. Noi am intenţionat să ieşim în ajutorul celor care se ocupă de epidemie. Lucrăm de ani de zile pentru testarea şi omologarea unui vaccin compus vreo 15/16 structuri proteice ale unor virusuri, prin care să manipulăm sistemul umanitar al omului în lupta cu tumorile canceroase”, a declarat pentru Happymed.tv prestigiosul profesor.

Citeşte şi: Cine este Virgil Musta, doctorul care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19?

Şi de câţi bani ar avea nevoie?

Pentru a achiziţiona instrumentarul de lucru, reactivii şi proteinele specifice ar fi suficiente câteva sute de mii de euro, afirmă şeful Institutului.

„Autorităţile chineze v-au sunat, cele româneşti, nu?,” a fost întrebarea reporterului. Profesorul Păunescu a explicat că şi cu Ministerul Cercetării a avut un prim contact. Au făcut un fel de teleconferinţă, dar cu ceva oameni mici din instituţie.

Citeşte şi: COVID-19/ Paul Goma, ucis de inamicul nevăzut

“Ni s-a explicat că ei colectează datele de la noi, vreo 10 institute, apoi le trimit la Ministerul Sănătății, acolo nu știu cine le analizează și hotărăște ce e important de finanțat și ce nu, după care se va organiza o competiție… habar n-am când or să vină banii”, a spus Păunescu. Totodată a mai spus că dacă nu sunt selectaţi prin încredinţare directă nu participă la niciun concurs de înfrumuseţat arta guvernării, prin fel de fel de apeluri şi rapeluri.

Deci dacă pentru un vaccin care ar putea imuniza 90% din populaţia României contra unui anumit timp de cancer nu se găsesc câteva sute de mii de euro, atunci pentru ce mai există Ministerul Cercetării, e întrebarea legitimă.

Timişoara, sub lupa lumii medicale mondiale

Testele care încep de azi reprezintă o parte dintr-un proces de durată. Avantajul acestui model de vaccin e că nu foloseşte celule vii din virus, ci doar un lanţ de proteine din mai mulţi viruşi care manipulează sistemul imunitar, făcând apărătorii mai apţi de luptă.

Un succes al medicinei timişorene, ar aduce Timişoara în avangarda mondială. Asta nu e niciun merit al vreunui politician sau primar vremelnic.