Plasma convalescentă poate salva viețile bolnavilor de COVID-19

Plasma convalescentă poate salva viețile bolnavilor de COVID-19

Plasma convalescentă cu o concentrație crescută de anticorpi reduce cu 48% riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19 la persoanele în vârstă, notează prestigioasa revistă americană New England Journal of Medicine, după publicarea unui nou studiu.

Vezi studiul AICI!

Plasma convalescentă ar trebui să fie administrată cât mai devreme (maxim 72 ore) acelor pacienți care au risc să dezvolte o formă severă de COVID-19, mai spun specialiștii. Astfel, persoanele în vârstă sau cele cu imunodeficiențe primare sau secundare, ar trebui să fie tratate cu plasmă convalescentă înainte ca starea lor de sănătate să se altereze, tocmai pentru a preveni o agravarea severă.

CITEȘTE ȘI: GHIDUL terapeutic pentru efectele pe termen lung ale infecției COVID-19, aspru criticat

Pentru asta ar trebui să avem stocuri de plasmă convalescentă la dispoziția fiecărui spital care tratează pacienții COVID-19, susține Florin Hozoc, antreprenorul care a oferit cu titlu gratuit centrelor de recoltare a sângelui mai multe dispozitive de plasmaforeză.

În prezent, în România se colectează doar de la unul din cinci posibili donatori să doneze plasmă convalescentă, mai spune sursa citată.

citește și: COVID-19 va lăsa urmări / Fauci susține că boala trebuie transformată în SINDROM