Papa Francis eliberează porumbelul alb spre muntele Ararat

Papa Francis eliberează porumbelul alb spre muntele Ararat

Papa Francis a încheiat cele trei zile de călătorie apostolică în Armenia, a paisprezecea în străinătate de când e Pontif, cu o vizită la mănăstirea “Khor Virap”, la poalele muntelui Ararat. Un loc semnificativ din istoria creştinismului. khor virapÎn locul în care se află Mănăstirea din cărămidă roșie din Khor Virap, tradiția susține că Arca lui Noe a venit să se odihnească după inundații, fiind unul dintre cele mai sacre locuri ale Armeniei. Imaginea Papei și a Patriarhului Karekin II, eliberând doi porumbei albi, la umbra muntelui acoperiți de zăpadă, a făcut înconjurul planetei.

Mănastirea a fost ridicată în secolul al Vl-lea, în imediata apropiere de granița dintre Armenia și Turcia, pe deal, în apropierea satului Pokr Vedi. Cu mult timp în urmă, acolo se afla Artashat, vechea capitală armeană.

În 642, Patriarhul Nerses a construit o capelă de calcar alb deasupra temniţei, în care a fost închis, timp de treisprezece ani, credinciosulGrigor Lusavorich, până în ziua în care Ţarul Trdat a decis să adopte creştinismul. Se păre că  că a fost distrusă de un cutremur. 

Povestea e plină de semnificaţii

carceraŢarul Trdat a asistat la masacrarea martirilor creștini, după care ar fi suferit de o  boală anormală. Corpul său se transforma într-unul de porc. Un înger i-a apărut sorei ţarului în vis. Ea ar fi spus – conform legendei – curtenilor că fratele nu va scăpa de boală până când nu-l va elibera pe Grigorie din puşcărie. Dar ei nu au crezut-o. Visul i-a revenit. Au hotărât să meargă la Artashat și să coboare o frânghie în groapa închisorii.  Curtenii au strigat:

“Grigorie, dacă ești în viață, vino afară! Dumnezeul căruia te rogi ne-a poruncit să te eliberăm! ” 

Grigorie a apucat de coardă. L-au târât afară, la lumina zilei. Pielea predicatorului era neagră, precum cea a cărbunelui. A fost apoi spălat, îmbrăcat și dus la ţar. Predicatorul a îngenuncheat la picioarele ţarului și a început să se roage pentru vindecarea Necredinciosului. Şi urgent s-a lecuit de boala porcină. Grigorie a devenit sfetnicul ‘arului şi apoi Sfântul Grigorie Luminatorul.
În secolul lll, Armenia a fost prima ţară din lume care a adoptat creştinismul.

Locul a fost utilizat pentru construirea bisericii Sf. Astvatsatsin (secolul XVll), în anul 1662, cu clopotniță din partea de vest. Temnita mai există la temelia lăcaşului de cult.

Khor Virap înseamnă “carceră adâncă.”