Pangolinul, potențial suspect în răspândirea coronavirusului la oameni

Pangolinul, potențial suspect în răspândirea coronavirusului la oameni

Cercetătorii chinezi care investighează originea animală a focarului mortal de CORONAVIRUS din China au declarat, vineri, că pangolinul, o specie pe cale de dispariție, ar putea fi „legătura lipsă” între lilieci și rasa umană, dar alți oameni de știință au cerut studii mai aprofundate şi pe alte animale, pentru a se întocmi o “LISTĂ DE SUPRAVEGHERE.”

Pangolinul este cel mai traficat mamifer. Carnea sa este foarte cerută în China. Din solzii săi se fac produse pentru tratarea astmului, artritei şi chiar a cancerului. Un exemplar poate ajunge de 1.500 de dolari.

Un studiu anterior arăta că șerpii sau alte animale sălbatice din Wuhan ar fi punctul zero de extincţie a virusului.

SARS, tranzitat de la lilieci la om printr-un mamifer mic, zibeta

Focarul SARS din 2002, care implica o tulpină diferită de CORONAVIRUS, a fost transferat la om de zibetă (un mamifer mic nocturn), apreciat în China pentru carnea sa.

Lipsește legătura: un pangolin?

Multe animale sunt capabile să transmită viruși altor specii și aproape toate tulpinile de CORONAVIRUS contagioase pentru oameni au originea în viața sălbatică. Liliecii sunt cunoscuți ca purtători ai celei mai recente tulpini a bolii, care a infectat cel puțin 31.000 de oameni și a ucis mai mult de 630 la nivel mondial, cea mai mare parte în China, unde a apărut focarul.

O analiză genetică recentă a arătat că tulpina virusului care se răspândește în prezent între oameni a fost 96 la sută identică cu cea găsită la lilieci. Dar, potrivit lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franța, boala nu a sărit direct de la lilieci la oameni.

Virusul de la lilieci are nevoie de un intermediar ca să se prindă de om

“Credem că există un alt animal care este intermediar”, a spus el pentru AFP. Mai multe studii au arătat că virusul de la liliac nu are structura necesară pentru a se putea atașa de receptorii celulelor umane. Dar încă nu este clar care animal este veriga lipsă. Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, posibil aparținând familiei bursucilor.

După ce au testat peste 1.000 de probe de la animale sălbatice, oamenii de știință de la Universitatea Agricolă din China de Sud au descoperit că secvențele genomului de viruși în pangoline sunt 99 la sută identice cu cele la pacienții cu coronavirus, a informat agenția oficială de știri Xinhua.

Alți experți au cerut prudență

„Aceasta nu este o dovadă științifică”, a declarat James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge.

“Investigațiile asupra rezervoarelor de animale sunt extrem de importante, dar rezultatele trebuie apoi publicate pentru control internațional.”

“Simpla raportare a detectării ADN viral cu o asemănare a secvenței de 99+ procente nu este suficient”, a adăugat el. Goana sălbatică?

Pentru a identifica în mod concludent, cercetătorii ar trebui să testeze fiecare specie de animal care era la vânzare pe piață – o imposibilitate acum, având în vedere că toate tarabele sunt definitiv închise.

Citeşte şi: DOCTORUL CARE A DESCOPERIT CORONAVIRUS A MURIT

Martine Peeters, virusolog la Institutul francez pentru cercetare și dezvoltare (IRD), a lucrat în echipa care a identificat animalul gazdă al virusului Ebola în timpul epidemiilor recente. Ei au descoperit că a fost într-adevăr un liliac a transmis virusul la oameni, iar Peeters consideră că este probabil să fie la fel şi în cazul acesta.

În timpul cercetărilor sale asupra Ebola, Peeters a spus corespondentului AFP:„am colectat mii de lilieci din mai multe locuri din Africa”.

Fontanet a zis că cercetătorii chinezi au procedat la fel și acum. “Ei spun că au analizat probe de la un camion de gunoi”, a spus el.

“Ei nu spun care, dar cred că este posibil să fi fost excremente care se aflau doar în jur.”

De ce conteaza?

Deși poate fi prea târziu pentru acest focar, identificarea animalului purtător pentru noul coronavirus s-ar putea dovedi vitală în prevenirea viitoarelor epidemii.

China, de exemplu, a interzis vânzarea de zibete pentru alimente ca urmare a epidemiei SARS.

Eric Leroy, virusolog și veterinar la IRD, a declarat că identificare transmiţătorului la om ar putea dura ani.

“Cu Ebola, cercetările au început în 1976 și nu am văzut primele rezultate publicate până în 2005”, a declarat el pentru AFP.

Preveniți viitoarele focare!

Pentru Fontanet, coronavirusul este doar ultimul exemplu al consecinței potențial dezastruoase a oamenilor care consumă animale sălbatice, purtătoare de virus. El a spus că marea Chină ar trebui „să ia măsuri destul de radicale împotriva vânzării de animale sălbatice în piețe”.  A mai recomandat să se întocmească o listă de veghe cu toate animalele care ar putea transmite viruși oamenilor. “Trebuie să vezi epidemii înainte să vină și, prin urmare, trebuie să fii proactiv”, a mai spus el.