Vaccinul Pfizer ne va scăpa de pandemie?

Vaccinul Pfizer ne va scăpa de pandemie?

Noul vaccin împotriva SARS-CoV-2 are o eficienţă de 90%, au anunţat ieri oficiali ai Consorţiul BioNTech-Pfizer.

Toate ziarele din lume prezintă ştirea în tonuri optimiste.

După discuţiile cu FDA (Agenţia americană a medicamentelor), companiile au renunţat la cercetarea prealabilă a 32 de cazuri şi au sărit la 62 de cazuri, ca analiză intermediară. La încheierea etapei de evaluare, s-a ajuns la 94. Astfel s-au analizat reacţiile subiecţilor.

Vaccinul Pfizer

Cercetarea s-a împărțit între persoanele vaccinate și cele care au primit placebo. Aceasta indică o rată de eficacitate a vaccinului de peste 90%, la 7 zile după a doua doză. Protecția organismului se obţine astfel la 28 de zile de la inițierea vaccinării, care constă într-un program de 2 doze. Pe măsură ce studiul continuă, procentul final al eficacității vaccinului poate varia. Consorţiul nu a raportat nicio problemă serioasă de sănătate printre voluntarii din etapa 3. Datele obţinute vor fi discutate cu autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Pe bursele externe cele două companii au înregistrat creşteri de la +3,5 – 7,2.

Specialiştii recomandă moderaţie

”Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”, a declarat Albert Bourla, director executiv și președinte al consiliului de administrație al Pfizer.

”Am ajuns la un această fază decisivă a programului nostru de dezvoltare a unui vaccin la un moment în care lumea are nevoie cel mai mult de el, când ratele de infectare ating noi recorduri, capacitatea spitalelor este aproape depășită, iar economiile se zbat să se redeschidă”, a adăugat acesta.

Citeşte şi: Raţa de AGROLAND, într-un meniu azer

Specialiştii sunt încă sceptici în ceea ce priveşte lipsa de reacţii adverse a vaccinului, precizând că s-a trecut doar de etapa a treia de cercetare.

Rata de eficienţă depăşeşte 50%, aşa cum recomandă FDA

Rata de eficacitate anunțată este mult peste cea de 50% solicitată de agenția pentru medicamente a SUA pentru un vaccin anticoronavirus. Datele nu au fost verificate încă de alți cercetători sau publicate într-o revistă de specialitate.

Pfizer și BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze începând din acest an. Pe lângă acordurile cu SUA și UE, există înțelegeri cu Marea Britanie, Canada și Japonia.

Pfizer a spus că estimează că va produce până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.

Citeşte şi: Codruţ Sarafoleanu: Despre miros şi gust de la medical la social