Noua variantă Covid: Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Noua variantă Covid: Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Cea mai recentă versiune a virusului care provoacă boala COVID-19 conține cele mai puternice mutații descoperită până acum – și are o listă atât de lungă de noi caracteristici, încât a fost descrisă de un om de știință drept „oribilă”, în timp ce altul i-a declarat unui reporter BBC că este cea mai slabă variantă pe care a văzut-o.

Primele cazuri confirmate au apărut într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar putea fi răspândit și în alte locuri.

Au apărut temeri. Multă lume se întreabă dacă vaccinurile sunt eficiente la această nouă mutație.

citește și: Freza TikTok – inspirată de la împărații antici

Există multe speculații, dar există foarte puține răspunsuri clare.

Deci, ce știm?

Numele noii variante: OMICRON

NOUA VARIANTĂ  a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești precum variantele Alpha și Delta.

Știm de la specialiștii mondiali că a suferit o deviație incredibilă. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului împotriva epidemiilor din Africa de Sud, a spus că asistăm la o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat până acum.

Noua variantă, care a suferit cele mai multe mutații dintre toate văzute până acum și este radical diferită de întâia formă apărută în Wuhan, China, explică BBC. Oamenii de știință spun că variantă are 50 de mutații în total și mai mult de 30 la nivelul proteinei spike, care este ținta majorității vaccinurilor și „cheia” pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

“Întotdeauna am știut că vor apărea noi variante din când în când… dar sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm și cred că probabil că nu este foarte util să speculăm,” spune profesorul britanic Chirs Whitty, director medical.

Extrem de contagioasă

Sir John, profesor la facultatea de Medicină din Universitatea Oxford, a declarat presei britanice că, deși noua variantă ar putea evita anticorpii produși de boală sau de vaccin, este greu de crezut că poate scăpa de celulele T și de alte mecanisme ale sistemului imunitar care oferă o protecție mai largă.

NOUA VARIANTĂ poate fi extrem de contagioasă și poate provoca multe probleme, dar la cei vaccinați reacțiile vor fi minore: curs de nas și dureri de cap, dar care nu duc oamenii la spital. Sincer, am putea trăi cu ăsta, cred eu, ” a mai adăugat el.

Ursula van der Leyen a propus statelor europene să-și suspende cursele de zbor către Africa de sud. Cu această ocazie a făcut apel la cetățenii europeni să nu uite de booster, a treia doză de vaccin.

Vineri, doctorul Angelique Coetzee, care conduce Asociația Medicală din Africa de Sud, a descris restricțiile de călătorie impuse țării sale de către guvern drept „pripite”, iar sperietoarea din alte țări ca „o furtună într-o ceașcă de ceai”. Dr. Coetzee a întrebat de ce toată lumea sare în sus, pentru că el a văzut doar cazuri ușoare, a mai comentat medicul, potrivit The Telegraph.

“Noua variantă Covid este mai puțin îngrijorătoare decât Delta, mai adaugă profesorul englez Whitty.

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentului (EMMA) a declarat vineri că este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la NOUA VARIANTĂ de Covid-19 detectată mai întâi în Africa de Sud, relatează AFP.

În România rata de infectare s-a redus sub 2.000, doar că mortalitatea rămâne foarte ridicată, raportând la numărul populației, peste 130 zilnic. Încă nu s-au înregistrat mutații ale virusului DELTA.