Noile studii demonstrează că Omicron are mai puține șanse să afecteze plămânii

Noile studii demonstrează că Omicron are mai puține șanse să afecteze plămânii

Descoperirile recente ale cercetătorilor britanici, făcute pe șase grupuri de pacienți, sugerează că noua tulpină Omicron se înmulțește mai mult în gât și provoacă mai puține boli de plămâni, scrie The Guardian.

Oamenii de știință zic că pare a fi mai infecțioasă decât vechile tulplini, dar e mai puțin mortală. Șase studii – patru publicate din Ajunul Crăciunului – au descoperit că Omicron nu dăunează plămânilor oamenilor, la fel de mult ca Delta și alte variante anterioare ale Covid. Studiile nu au fost încă revizuite de către alți oameni de știință.

„Rezultatul tuturor mutațiilor care fac ca Omicron să fie diferit de variantele anterioare este că s-ar putea să-și fi modificat capacitatea de a infecta diferite tipuri de celule”, a spus Deenan Pillay, profesor de virologie la University College London.

„În esență, pare să fie mai capabil să infecteze tractul respirator superior – celulele din gât. Deci s-ar înmulți în celulele de acolo mai ușor decât în ​​cele din plămâni. Studiul este într-adevăr preliminar, dar studiile îndreaptă în aceeași direcție,” mai spune Pillay.

Omicon, mai contagios, dar mai puțin periculos pentru plămâni

Dacă virusul se multiplică în gât, asta explică de ce e atât de contagios.  Un virus care preferă țesutul pulmonar, pe de altă parte, va avea un potențial mai periculos, dar mai puțin transmisibil.

Cercetătorii de la Grupul de Cercetare în Virologie Moleculară de la Universitatea din Liverpool au publicat o schiță de raport, care arată că Omicron duce la „boală mai puțin severă” la șoareci, potrivit profesorului James Stewart. Lucrarea a arătat că șoarecii infectați cu Omicron pierd mai puțin în greutate, au încărcături virale mai mici și suferă de pneumonie mai puțin severă.

citește și: Două pastile contra COVID-19 vor fi autorizate în SUA

„Modelul animal sugerează că boala este mai puțin severă decât Delta și virusul original Wuhan. Omicron pare să fie mai rapid eliminat din organism. și animalele s-au recuperat mai rapid, iar asta se leagă de datele clinice care vin. El mai spune că nu e momentul ca oamenii să lase garda jos.

Profesorul Johan Neyts de la laboratorul Universității Leuven din Belgia a identificat rezultate similare la hamsterii sirieni, cu o încărcătură virală mai mică în plămâni, în comparație cu alte tulpini.  Neyts a mai spus că aceste cercetări conduc la ideea că Omicron infectează mai mult căile superioare ale omului, decât plămânii.