Mutațiile coronavirusului fac ravagii în India

Mutațiile coronavirusului fac ravagii în India

În India a apărut o modificare a tulpinei Delta, care poartă numele de Delta Plus. Potrivit surselor guvernamentale, focarele sunt controlate.

Cele două vaccinuri anti-COVID-19 folosite în prezent în India, AstraZeneca (sub numele de Covishield) şi serul local Covaxin, sunt eficiente împotriva variantelor Delta, dar nu se știe dacă și pentru Delta Plus.

Potrivit reprezentantului ministerului sănătății din India, majoritatea celor 22 de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus sunt în statul indian Maharashtra, epicentrul pandemiei în India, alte câteva fiind confirmate în statele Kerala şi Madhya Pradesh. Însă ministrul sănătăţii din Maharashtra, Rajesh Tope, a precizat că numai în capitala acestui stat indian, Mumbai, au fost confirmate 21 de cazuri de Delta Plus în urma secvenţierii genomului.

citește și: Atenție, aterizează tulpina Delta!

Variantă indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

În Marea Britanie se mențin încă restricțiile.

Potrivit epidemiologilor tulpina Delta apare cu rinoree la tineri și nu mai provoacă pierderi de gust și de miros.