Mister elucidat / De ce ISRAELUL a primit cele mai multe doze Pfizer?

Mister elucidat / De ce ISRAELUL a primit cele mai multe doze Pfizer?

Aproape 47  % din populația de 8,8 milioane de locuitori a Israelului a primit cel puțin o doză din vaccinul Pfizer/BionTech.

Bloomberg a deslușit misterul, în ediția de azi, a faptului că guvernul de la Tel Aviv a reușit să aducă peste 4 milioane de doze. Israelul, condus de Benjamin Netanyahu, a oferit două lucruri importante, mai multe decât alte state.

A oferit 30 de dolari pe doză, plătind cu aproximativ 50% mai mult decât guvernul SUA, potrivit surselor din apropierea acordului. Mai mult, el a fost promis că va monitoriza la nivel național și va prezenta rapoarte despre eficiența vaccinului, bazat pe o structură experimentală, numită ARN messenger sau ARNm.

Vaccinul Pfizer este folosit aproape exclusiv în Israel, ceea ce înseamnă că studiul de eficacitate pe scară largă are relevanță, mai susține Bloomberg. (Pfizer a intenționat să ofere același aranjament Islandei, dar țara nu a avut suficiente cazuri de COVID-19, pentru a face un studiu semnificativ.) Până la 22 februarie, Israelul a dat primele doze la 47% din cei 9 milioane de locuitori ai săi, devenind astfel LIDER în lumea. Între timp, Italia a administrat primele doze la 3,6% din cetățenii săi.

citește și: THE GUARDIAN: Imunitate de până la 76% cu prima doză Oxford

Ultimul studiu, publicat de profesorul Dvir Aran, biolog la Institutul de Tehnologie Techion-Israel, sugerează că vaccinul este eficient în proporție de 66-85% în prevenirea infecției și 87-96% în prevenirea unei forme grave a bolii .

Cifrele nu sunt atât de ridicate ca în testele clinice de faza a treia ale Pfizer, dar nu sunt departe de acestea.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi-a anulat vizita în Israel, după ce s-a dovedit că nu a fost complet vaccinat împotriva coronavirusului.