Mers sau alergare?

Mers sau alergare?

Despre cum să pierzi kilogramele în plus prin mers am mai scris. Vezi, aici!  Marea dilemă rămâne: mers sau alergare? Plimbare sau fugă? Oamenii moderni sunt într-o permanentă fugă. Fuga de sarcini, fuga la amantă, fuga de răspundere. Dar și fuga la sală. Mai ales cei din generația conectată, numită Yucky.

Există și alte motive pentru care oamenii aleargă: evitarea stresului, o inimă sănătoasă, pentru a lupta contra bolilor cardiovasculare, pentru dobândirea energiei, câștigarea unei condiții fizice bune. Și nu în ultimul rând pentru slăbit.

Chiar dacă mersul pare a avea aceleași beneficii cu alergatul, în ultima perioadă de timp, tot mai multe grupuri de specialiști susțin că prin alergare omul consumă de 2,5 ori mai multă energie decât prin mers obișnuit.

O persoană de 80 de kilograme, care aleargă 14 km pe oră, consumă 800 de calorii, față de acceași persoană care merge 5 km și consumă doar 300 de calorii.

Studiile arată că la același consum de energie, alergătorii pierd mai multe kilograme decât cei care preferă mersul.

În plus, alergarea reglează mai bine hormonii apetitului decât plimbarea. În alte studii, participanții din grupurile de mers și de alergare au fost invitați la bufet. Cei din primul grup au consumat cu 50 de calorii mai multe decât au ars, iar cei din al doilea, adică alergătorii, cu 200 de calorii mai puțin decât au ars la efort. Cercetătorii sunt de părere că celora din urmă le-a crescut nivelul peptidelor, care suprimă apetitul.

Alergatul are și dezavantaje: stresează ligamentele, sporește riscul de dislocări de tibie sau de genunchi, ca să nu mai vorbim de riscul rănilor în cazul accidentărilor.

foto: T-nation.com