Mamutul, în pragul învierii

Mamutul, în pragul învierii

Un mamut lânos, dispărut acum patru mii de ani, ar putea fi readus la viaţă, printr-o tehnică genetică, aplicată pe un elefant asiatic, dintr-o serie de embrioni îngheţaţi ai fiarei preistorice, spun specialiştii  din cadrul Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei, reuniţi recent la Boston.

 “Scopul muncii noastre e de a crea un embrion hibrid – un elefant mamut “, a declarat profesorul George Church. Creatura ar putea fi numită mamofant, parțial elefant, dar cu urechile mici, țesuturi adipoase subcutanate, păr lung și zburlit, cu sânge rece adaptat. Corpul de elefant va fi folosit pentru noul experiment genetic, notează prestigioasa publicaţie britanică The Guardian, citându-l pe profesor.
Profesorul de zoologie Matthew Cobb, de la Universitatea din Manchester, are o problemă de etică. “Mamutul nu a fost pur și simplu un set de gene, a fost un animal social, așa cum este elefantul modern asiatic. Ce se va întâmpla atunci când se naște hibridul-elefant mamut? Cum va fi întâmpinat de elefanți?” se întreabă pe bună dreptate.
Biserica sugerează că animalul hibrid ar trebui crescut într-un pântec natural, nu dintr-o mamă surogat, dar specialiştii susţin că acest lucru poate să mai dureze mulţi ani. “Noi sperăm să facem întreaga procedură ex-vivo (în afara unui organism viu)”, spune cercetătorul, fără o mamă surogat.
El a adăugat că laboratorul său este deja capabil să crească un embrion de șoarece într-un pântec artificial timp de 10 zile – doar până la jumătatea perioadei de gestație.
elefantRenaşterea unei specii dispărute, poate fi realizată astăzi printr-un proces de editare genetică a unor probe biologice din fosilele îngheţate în urmă cu multe milenii în gheaţa din Siberia.  Ingineria genetică face paşi fermi înainte, printr-o manipulare a ADN-ului ce părea dispărut, cu o precizie ne mai văzută înainte. Procesul de editare a genelor și implicațiile sale etice este unul dintre subiectele cheie discutate în cadrul conferinței din Boston. Biserica, reprezentată de un vorbitor, a fost de acord cu procesul de inginerie genetică, pentru că ar putea oferi un viitor alternativ elefantului asiatic, pe cale de dispariţie. Mamuții lânoși ar putea ajuta tundra să se primenească prin acţiunile acestuia de răscolire a zăpezii, care pare veşnică în Siberia, ajutând  la  topirea acesteia și împotriva eliberării unor cantități uriașe de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Prostate in-vitro cell Culture

Oamenii de ştiinţă intentionează să folosească în timpul procedeelor de inginerie genetică să folosească celulele pielii elefantului asiatic pentru a produce embrion, sau embrioni multipli, folosind tehnici de clonare. Nucleele din celulele reprogramate vor fi plasate în celule elefantului, al cărui material genetic propriu a fost eliminat. Acestea ar fi, în mod artificial, stimulate în laborator, să se dezvolte în embrioni. Biserica prezice că întoarcerea timpul va putea deveni o realitate în termen de zece ani, ca urmare a noilor evoluții în domeniul ingineriei genetice.