Lecţia HIV: Pandemiile încetinesc în funcţie de comportamentul uman

Lecţia HIV: Pandemiile încetinesc în funcţie de comportamentul uman

În articolul “Modul în care HIV / SIDA a schimbat lumea”, jurnaliştii de la The Economist fac o paralelă între pandemia de coronavirus şi virusul HIV.

Evaluând schimbările pe care le-a produs virusul HIV în viaţa şi moartea pământenilor, trecând prin noile terapii medicale, până la schimbarea comportamentului uman (limitarea injectării drogurilor, sexul protejat etc), jurnaliştii subliniază că nici după 25 de ani de la primele tratamente ARV nu s-a descoperit un vaccin anti-HIV.

Citeşte şi: Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu: “În lupta COVID-19, a început bătălia dintre giganţii industriei farmaceutice ?”

„Dacă există o lecție finală, este acea a comportamentului uman – de la sex protejat, la verificarea donatorilor de sânge, folosirea acelor de unică folosinţă la injecţii – care poate face mult pentru a opri o pandemie, chiar dacă aceasta se face lent. Medicamentele au suprimat moartea prin HIV / SIDA. În timp ce pandemiile încetinesc, acestea nu se pot termina niciodată”, notează The Economist.

Un articol recent din aceeaşi publicaţie de prestigiu (citeşte aici) sugera că distanţările sociale, neparticiparea la reuniuni în spaţiile închise, purtatul măştilor reprezintă elemente cheie în stoparea răspândirii coronavirusului.

Care e diferenţa dintr coronavirus şi HIV?

În primul rând HIV era aderent la 4-5 grupe de risc. Astăzi, coronavirusul se poate prinde de orice persoană, indiferent de vârstă. Acum întreaga naţiune poate fi în situația lucrătorilor sexuali din anii ’90, victime sigure ale HIV.