În războiul diabetic, Novo Nordisk vine cu o pastilă nouă

În războiul diabetic, Novo Nordisk vine cu o pastilă nouă

După aproape un secol şi o investiţie de 125 miliarde de dolari, compania farmaceutică Novo Nordisk din Danemarca (NOVOb.CO), cel mai mare producător de insulină din lume, vrea sa demonstreze în acest an că poate revoluţiona piaţa diabetică cu o pastilă, informează Reuters.

Medicamentul este extrem de important, dar costă. Rezultatele unui studiu publicat săptămâna trecută a evidenţiat presiunea preţurilor pe o piaţă, extrem de aglomerată, care vizează 450 milioane de diabetici din lume.

O pastilă, odată pe zi

Pilula, semaglutid, o peptidă deloc simplă, se administrează o dată pe zi. Aceasta aparține unei clase de produse cu mare succes de piaţă, în tratamentele  care stimulează producția de insulină, dintre care prima a fost derivată din muşcătura veninoasă a şopârlei Gila din America de Nord. Până acum, toate au fost injecții. Recent, The US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat produsul injectabil Ozempic pentru diabetul de tip 2.

Semaglutida pe cale orală nu este o tabletă simplă. Aceasta este o moleculă mare, complexă, cunoscută sub numele de peptidă, care în mod normal ar fi distrusă de acidul gastric şi necesită protecţie cu un compus special pentru a stimula absorbţia sa. Mai mult, medicamentul trebuie să ajungă pe peretele stomacului, ceea ce înseamnă că pacienții nu pot mânca timp de 30 de minute după ce au luat-o și că pilula poate provoca şi greață, provocând o serie de critici. Șeful de cercetare al concurentului Eli Lilly, Jan Lundberg, a declarat analiștilor săptămâna trecută: “Este într-adevăr un agent oral suboptimal”. Afirmaţia ar putea fi strugurii acrii ai rivalului companiei daneze, Novo, a cărui activitate proprie privind dezvoltarea unui GLP – oral este doar în stadiul preclinic.glp

GLP (good laboratory practice) se referă în mod specific la un sistem de calitate al controalelor de management pentru laboratoarele și organizaţiile de cercetare pentru a asigura uniformitatea, coerenţa, fiabilitatea, reproductibilitatea, calitatea și integritatea produselor chimice (inclusiv farmaceutice), nefiind unul de cercetare medicală.

Lăsarea pacienților în așteptare, timp de jumătate de oră pentru micul dejun, ar putea afecta aderența sa la piaţă, acest lucru reprezentând o preocupare majoră pentru investitori – la fel ca şi problema legată de preţuri, în condiţiile în care medicamente similare, dar cu eficienţă mai redusă, costă jumătate. Şeful biroului ştiinţific al companiei Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen, a declarat că Novo va acorda o atenție deosebită unor astfel de factori, deoarece încearcă să atingă ţinta celor trei sferturi dintre diabetici care nu sunt dependenţi de injecţii. “Dacă găsim echilibrul între profilul medicamentului, preţ si accesul pe piaţă, atunci putem face un bine fenomenal”, a declarat el pentru Reuters.

Realizarea compoziţiei medicamentului, în forma descrisă, este deja o realizare notabilă, mai ales după ce un proiect anterior de insulină pe cale orală a fost abandonat în 2016 ca neeconomic. Chiar dacă Diavolul se ascunde în detaliul celor zece studii clinice de fază III, oficialii companiei daneze vor prezenta rezultatele în acest trimestru. Competitorii Novo: Lilly, Boehringer Ingelheim, Jardiance și Merck & Co. (MRK.N) Januvia, vor prezenta  rapoarte la finalul anului 2018.

Dacă noua pastilă va fi agreată de autorităţile mondiale, va aduce un raport eficient preţ-calitate, Novo Nordisk ar putea atrage 5 miliarde de $ de pe piaţă doar într-un an.

Lupta este pentru sănătate, dar şi pentru bani. Pentru reducerea costurilor, în 2016, compania daneză a redus cu o mie numărul personalului său.