Hernia inghinală

Hernia inghinală

Hernia inghinală reprezintă termenul medical pentru coborârea unor țesuturi din abdomen în canalul inghinal. Ea nu prea apare la cai (iepe), datorită poziției orizontale a abdomenului greutatea viscerelor este echilibrată între diafragmă și regiunea inghinală. O astfel de ruptură la om apare în special la bărbați și mai puțin la femei.

Cauzehernia 22

Predispoziția pentru hernia inghinală și scrotală este ereditară, și, ca o condiție congenitală bine cunoscută de chirurgi.

Apare în urma unui efort, a constipațiilor severe sau a tuselor prelungite.

Pentru că am vorbit despre cai, la armăsari apare totuși hernia inghinală și aproape deloc la cei castrați. Postura verticală obișnuită a armăsarului în actul de copulație, prin relaxarea mușchilor abdominali intestinele gravitează spre regiunea inghinală, favorizând, la fel ca la om, coborârea țesuturilor abdominale în canalul inghinal,  mai ales atunci când organele interne sunt umplute cu alimente. Cele mai frecvente cauze sunt: eforturi severe, alunecare, creștere și lovituri.

Simptome

Canalul inghinal fiind situat în regiunea inghinală, practic ieșită din aria vizuală, hernia inghinală poate fi trecută cu vederea, dacă nu apar dureri și nu atrag atenția asupra părții afectate.

Tratament

În majoritatea cazurilor se rezolvă prin intervenție chirurgicală.

Complicații

Lăsate netratate, herniile cresc in timp, astfel încât chiar și cele care nu cauzează inițial probleme pot deveni o problemă gravă mai târziu. O consecință, apărută rar din fericire, în cazul netratării este strangularea: hernia se strânge de alte organe sau țesuturi și alimentarea cu sânge a acestora este întreruptă. Este nevoie de o intervenție chirurgicală imediată.