Doi sugari bolnavi de cancer, tratați cu celule imunitare

Doi sugari bolnavi de cancer, tratați cu celule imunitare

Medicii de la Londra susţin că au vindecat doi copii de leucemie, după prima încercare din lume de a trata cancerul cu celule imunitare de inginerie genetică de la un donator.

Într-o primă fază, copiilor li s-au transferat pe cale sanguină celule T de inginerie genetică de la o altă persoană. Experimentele, care au avut loc la Spitalul Great Ormond Street din Londra, deschid perspectivele terapiei celulare off-the-shelf.

Abordarea doctorilor londonezi ar putea reprezenta o provocare pentru companiile, printre care Juno Therapeutics și Novartis, fiecare cheltuind zeci de milioane de dolari pe tratamente de pionierat privind colectarea propriilor celule sanguine ale pacientului, modificarea acestora și apoi reintroducerea lor în circuit.

Ce rol au T-helper?

Ambele metode se bazează pe celulele T-helper – celulele de pradă ale sistemului imunitar – cele care atacă celulele canceroase.

Copiii britanici, cu vârste cuprinse între 11 si 16 luni, au avut leucemie şi au fost supuşi unor tratamente anterioare care nu au reuşit, potrivit unei descrieri a cazurilor publicate recent in “Science Translational Medicine.”

Waseem Qasim, medicul și expertul în terapia genică care a condus testele, a spus că ambii copii rămân în remisiune.

Ce şanse are metoda de tratament? 

Există un indiciu de eficacitate, dar nicio dovadă, spune Stephan Grupp, director de imunoterapie la cancer de la Spitalul de Copii din Philadelphia, care colaborează cu Novartis. “Ar fi minunat dacă ar funcționa, dar acest lucru nu a fost încă demonstrat”.

Drepturile de proprietate intelectuală ale tratamentul de la Londra, dezvoltate de compania de biotehnologie Cellectis, au fost recent vândute și acum sunt dezvoltate de companiile de medicamente Servier și Pfizer.

Tratamentele care utilizează celule T prelucrate, denumite în mod obișnuit CAR-T, sunt noi și nu sunt încă comercializate. Dar au demonstrat un succes uimitor împotriva cancerelor de sânge.

În studiile efectuate până în prezent de Novartis și Juno, aproximativ jumătate dintre pacienți sunt vindecați definitiv după ce au primit versiuni modificate ale propriilor celule sanguine, scrie technologyreview.com.

Comercializarea unor astfel de tratamente personalizate dă dureri de cap din cauza logisticii necesare.

Doctorul Grupp mărturiseşte că Novartis a echipat un centru în New Jersey și că celulele pacientului au fost transportate de la 25 de spitale din 11 țări, modificate, apoi expediate repede. Novartis a afirmat că va solicita aprobarea din partea SUA pentru a vinde tratamentul cu celule T pentru copii în acest an. Promisiunea imunoterapiei a atras investiții uriașe. Mulți dintre cei care intră pe piață încep să parieze pe o astfel de abordare imunitară. Printre acestea se numără gigantul biotehnic Regeneron, Kite Therapeutics, Fate Therapeutics şi Cell Medica.