Distensia gazoasă a abdomenului

Distensia gazoasă a abdomenului

Distensia abdominală apare atunci când substanțe, cum ar fi aerul (gaz) sau fluid, se acumulează în abdomen, determinând mărirea circumferința normalei normale și a taliei. Deobicei este un simptombalonare 4 al unei suferințe subadiacente, care trădează disfuncții în corpulul uman, mai degrabă decât o boală în sine. Persoanele cu această afecțiune o descriu ca fiind “senzație de balonare .” Aceștia experientează de multe ori o senzație de plenitudine, o presiune abdominală mărită și, eventual, greață, dureri sau crampe. În cazurile cele mai extreme, presiunea ascendentă asupra diafragmei și a plămânilor pot provoca, de asemenea, dificultăți de respirație. Printr-o varietate de cauze, balonare este cel mai frecventă stare de disconfort, din cauza acumulărilor de gaze din stomac, din intestinul subțire sau colon. Senzația de presiune este adesea exonerată – sau cel puțin diminuată prin eructații (râgâială) sau trecerea de gaz (flatulență). Există o serie de medicamente care reglebalonare 2mentează gazele din stomac și intestin.

Experții cred că o cauză majoră a balonării este mâncatul rapid și înghițirea aerului în exces, cunoscut sub numele de aerophagia. Alte cauze de balonare includ boli intestinale inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, sindromul colonului iritabil, diabet, dispepsie funcțională sau constipație tranzitorie. În cazuri rare, balonarea poate să apară la persoanele care au intoleranță la lapte (intoleranța la lactoză), infecții parazitare, cum ar fi giardia, intoxicațiile alimentare (bacterii), boala celiacă, ulcer peptic, obstrucție intestinală sau după anumite tipuri de interventii chirurgicale abdominale.

Insuficiența cardiacă și ciroza sunt, de asemenea, o cauză comună de distensie abdominală. În ambele tulburări, acumularea de lichid în abdomen creează o senzație de plenitudine. Distensia abdominală poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian. Femeile sunt mai predispuse la balonări și de multe ori identificarea aceste simptome in timpul menstruației reprezintă un semnal de alarmă. Unele persoane care dezvoltă stări de distensie abdominală pot avea motilitatea scăzută a intestinelor.  Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele si antispasmodicele, contribuie la reducerea motilității intestinale. Studiile au arătat că înghițirea de aer în timpul meselor sau întârzierea golirii stomacului duc la balonare după masă. Persoanele care sunt constipate se plâng de balonare.

Distensia abdominală poate fi un semn al mai multor boli:

Boala celiacă
Diaree tropicală
Suprainfecția bacteriană a intestinului
Boli de nutriție
Gastroenterită eozinofilică
Giardioza
Boli parazitare
Coccidioza
Sindrom diareic
Ascita
Diverticulita
Fascioloza
Pietre la rinichi
Intoleranța la lactoză
Intestinului obstrucționat
Boli de ficat polichistic
Sarcină
Sindromul premenstrual
Creștere în greutate
Cancerul ovarian
Boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulcerativă)
Infectare cu pseudomonas

Tratament
Balonarea nu este amenințătoare de viață. În cele mai multe cazuri, balonarea poate fi evitată prin  schimbarea stilului de viață. Balonarea persistentă sau recurentă pot fi cauzate de paraziți intestinali, alte infecții sau alte afecțiuni medicale.

Alimente

 
Anumite alimente agravează balonarea. Alimentele prost digerate ajung în intestinul gros, unde sunt degradate de bacterii, astfel producându-se gaz în execes. În funcție de cantitatea nedigerată, acest lucru poate afecta mirosul și volumul de gaz creat. Excesul fibre este o cauză cunoscută de eructații, gaz si balonare. Multe legume provoacă balonarea din cauza nivelului ridicat de fibre și zaharuri nedigerate, cum ar fi fasolea, varza, broccoli.

Multe persoane au o intoleranță la lactoză. Astfel de alimente ar trebui să fie eliminate din dietă dacă simptomele se dezvoltă.

Medicamente

 
Pentru unele persoane, distensia agravează calitatea vieții și, astfel, recurg la suplimente de sănătate sau medicamente. Unele suplimente alimentare, care conțin diferite enzime, ajută la descompunerea carbohidraților. Deși aceste enzime ajută la reducerea  gazelor și a eructațiilor, ele nu pot vindeca balonarea.

Majoritatea folosește cărbune activ. Probioticele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata stările de balonare. Cei care le folosesc se bazează pe teoria că îmbunătățesc flora intestinală, digestia și reduc generarea de gaze.

Antidepresivele, în doze mici, au fost de folos unor persoane persoane. Medicii nu le recomandă din cauza efectelor adverse.