Deformarea localizată a abdomenului

Deformarea localizată a abdomenului

Observând conturul abdominal, se poate diferenția deformarea localizată de cea generalizată. Abdomenul destins, in tensiune, cu pielea mult intinsa, cu flancuri proeminente si ombilic mărit este caracteristic pentru ascită. O umflare a  abdomenului dinspre ombilic proeminentă este deseori o reflectare a hipertensiunii portale. Un spațiu umflat din partea superioară spre ombilic poate fi semn de obstrucție superioară. Deformarea în “dom” a abdomenului, cu șanțuri vizibile, provenite de la buclele intestinale de dedesubt se datoreaza de obicei ocluziei sau distensiei intestinale. O masă epigastrică, ce avanseaza de la stânga la dreapta, indică de obicei obstrucție pilorică, datorată vreunui ulcer sau cancer al stomacului. Un ficat cu metastaze poate fi vizibil ca o masă nodulară în hipocondrului drept, care se mișcă o dată cu respirația.

Dureri în dreapta abdomenului

Ficatul mărit

Medicul poate asculta semnele abdomenului. Sunetele precipitate, cu ton înalt, sunt semne ale ocluziei intestinale, în prima fază sau un sunet de clopot, datorat cantității crescute de lichid și gaz dintr-un organ intern. Auscultația atentă deasupra unui ficat mărit evidențiază uneori suflul aspru al unei tumori vasculare, în special un carcinom hepatocelular, sau zgomotul hârșit dat de un nodul pe piele piele. Un murmur la ombilic poate semnifica hipertensiune portală și un flux sanguin colateral crescut în jurul ficatului. Apariția valului și mișcarea organelor, odată cu schimbarea poziției pacientului, sunt semne importante care indică prezenta de lichid peritoneal. La pacienti obezi, cantitățile mici de lichid pot fi greu de pus in evidenta; uneori, lichidul poate fi detectat prin percuție abdominală cu pacientul sprijinit pe mâini și genunchi. Cantități mici de lichid ascitic pot fi adesea detectate doar prin examinarea ecografică a abdomenului. Bătaia atentă cu degetul diferențiază vreo mărire generalizată a abdomenului de distensii localizate datorate unui uter mărit, unui chist ovarian sau unei colici urinare. Percuția poate de asemenea contura un ficat anormal de mic sau de mare.

Doar medicii buni pot pune diagnostice doar pe baza palpărilor sau a ascultării zgomotelor din abdomen.

Profesorul Dorin Sarafoleanu povestește în cartea “Anatomia succesului” cum a asistat la o demonstrație de măiestrie medicală dată de eminentul profesor Iulius Hațieganu. În fața studenților a adus un pacient, l-a palpat vreo 10 minute și a dat diagnosticul “tumoare de cap de pancreas”.