De la vară, brusc în plină toamnă

De la vară, brusc în plină toamnă

toamna

Schimbările bruşte de temperatură provoacă ceva în organismul nostru? Specialiştii medicali consideră că nu, doar dacă perioada rece durează mai mult. Duminică, “scorul termic” era ridicat, în jur de 38 de grade, apoi de marţi temperaturi a îngheţat sub 20.

Într-un sondaj ad-hoc, făcut într-o staţie de autobuz din Bucureşti, cei tineri ziceau “doesn’t matter”, iar cei mai în vârstă păreau şocaţi. Un pensionar vorbea despre blesteme şi despre sfârşitul lumii, în timp ce din căştile unui puşti – what the fuck? – se auzea vocea scârţâită a lui Justin Bieber: “Never say never”. Estera, studentă la muzică, ţinea un şal în jurul gurii cu o mână, iar cu cealaltă, umbrela: “Nu vreau să răcesc, am concert”, a spus ea.


via GIPHY

Dr. Virgil S. ne-a răspuns la temeri: “răspunsul scurt este nu la întrebarea dacă influenţează schimbarea bruscă sănătatea oamenilor.” El a mai explicat că există într-adevăr unele dovezi care demostrează că o schimbare rapidă poate duce la boli. Orice adiere de vânt mai rece poate transporta viruşi, obişnuiţi cu mediul umed, în timp ce membranele mucoaselor nu sunt încă pregătite. Orice contact pe un sistem imunitar decompensat poate provoca răceli. Deci, atenţie la cei care strănută în jurul tău. Spală-te pe mâini şi hidratează-te.