Cum treci vara, când eşti gravidă?

Cum treci vara, când eşti gravidă?

E vară. În casă e cald. Afară soarele încinge asfaltul. Zici că-i potopul. În timpul sarcinii temperatura corpului femeii însărcinate e puţin mai ridicată. Te simţi rău. Ai senzaţii de leşin? Ai crampe la picioare? Ai privire înceţoşată? Bea multă apă. Fătul e sensibil la schimbări ale stării tale de tensiune. Şi mama şi bunica şi străbunica, toate au trecut prin stări similare. N-aveau aer condiţionat, dar ştiau că o pânză răcoroasă pusă pe ceafă sau pe frunte răcorea corpul.

Pot face gravidele exerciții cardio?

Dacă faci o călătorie peste zi pregăteşte-te din timp. Pune de seara câteva prosoape umede în frigider.
Dacă munceşti la computer montează-ţi un ventilator de tip jucărie. Te aeriseşti!
Nu abuza de aerul condiţionat! Mai bine deschide din când în când uşa congelatorului. Priveşte-l, dar nu cu poftă! Vorba englezului:“stay cool”. Ai nevoie de caldul nemţesc, nu de cel românesc.

Ştii faza cu gheaţa?
Pune într-un prosop umed puţină gheaţă. Ţine-o între bărbie şi gât. Mişc-o uşor spre ambele urechi! Acolo sângele e mai aproape de suprafaţa pielii. femeie insarcinata la frigider

Duşuri scoţiene ai încercat?
DogWipe.gif.pagespeed.ce.9h0TowXtftE simplu. Lasă apa rece să curgă la baie. Pune genunchiul unui picior sub jet, apoi celălalt, cotul mâinii dreapte, uşor, în final al mâinii stângi. Nu abuza! Uşurel, cătinel…Doar răcoreşte-ţi sângele. Be happy! Cu răbdare treci pârleazul.

Oricui îi e cald vara. Nu numai oamenii transpiră.

 

Haine udedancing in the rain

Sigur ştii faza din Dirty dancer, cu iubirea în ploaie. O haină umedă poţi să o porţi prin casă. E mai indicată decât un compresor de aer rece.

Păstrează-ţi părul cât mai mult timp umed.

Fă un duş fierbinte. Lasă apa să se evapore. Te simţi mult mai bine. Umidifică-ţi aerul.

Bea multă apă, dar nu de la frigider.

 

Cum să te îmbraci când nu te vede nimeni?

femeie gravida dezbracata

Fie acasă, fie în natură, etalează-ţi podoaba! În şezlong la aer, sub un umbrar, cu un pahar de gheaţă, e tot ce-ţi trebuie.  Orice adiere de vânt te linişteşte. În casă, nici gând. Nicio speranţă de briză. Stai calm. Poţi viziona pe tabletă sculpturile lui Adrian Ilfoveanu. În viziunea sa burta semnifică: bogăţie, renaştere, plinătate, succes. Sau citi poveşti înfrigurate.

liniste adrian ilfoveanu

Nu uita să-ţi iei cu tine şerveţele umede. Tamponează-ţi gâtul şi spatele. De ce nu şi un lighean cu apă. sau un mic bazin, pentru că tot vine bebele…

Bea mult ceai cald

ceai fierbinteHidratarea în sarcină e mai mult decât necesară. Băuturile calde sau fierbinți  au rolul de a mări temperatura corpului, până la limita celei exterioare. Consumă-le şi te vei simţi mai puţin încălzită! Astfle de obiceiuri sunt des întâlnite în Africa. De ce crezi că femeile de acolo suportă mai uşor canicula?

Băuturile acidulate nu potolesc setea. Mai degrabă apa plată. Cuburile de gheaţă pot fi puse pe frunte sau pe gât. Evită-le, cât poţi.

Nu exagera cu îngheţata!

 

inghetataSupele fierbinţi, ciorbele acrişoare sunt cele mai recomandate. Mănâncă multe legume. Alege fructe cu indice hidric mare. Ce gusti, poate fi un pepene roşu şi cât de răcoros. Dacă tot pofteşti o îngheţată, fă-o acasă din fructe, cu puţin zahăr şi fără prea multă smântână, hai că timp ai!

Plimbă-te relaxat dimineaţa şi seara. În timpul zilei trage jaluzelele şi perdelele. Dacă ai posibilitate deschide un geam de sus. Aerul cald urcă.

Când se lasă seara

gravida dormind pe josAscultă o muzică în surdină. Nu abuza de televizor. Te agită. Mai bine citeşte o carte. Un truc excelent pentru nopțile toride: o sticlă fierbinte, care se umple cu apă rece. O pui în pat. 

Se mai foloseşte faza cu un un prosop mare de baie, înmuiat în apă rece, stors bine, e bun de plapumă. Unele femei gravide folosesc şosete umede. Mută salteaua pe jos sau în hol, unde e mult mai rece. Un lighean cu apă rece, ţinut lângă pat, e bun de înmuiat picioarele când ai bufeuri.

Imaginează-ţi cât de frig ţi-a fost iarna trecută. Gândeşte-te la zăpadă!