Cum să-ţi programezi DESTINUL prin „terapia” singurătăţii?

Cum să-ţi programezi DESTINUL prin „terapia” singurătăţii?

În epoca permanentei conectări (e de bon-ton să fii permanent on-line), puţină lume îşi permite să fie singur. Nu mulţi beneficiază de acest lux.

Dar poţi fi oare singur în mulţime?

Psihologii şi părinţii spirituali au diverse terapii prin singurătate. Înţelepciunea asceţilor este cunoscută. Dar vrea cineva să renunţe la societate, la viaţă, la socializare?

Se ştie din şcoală că societatea te ajută. Te creşte. Te învaţă. Îţi dă şanse la un job bun, la prietenii de durată şi nu în ultimul rând o soţie. Destinul, însă, se modelează, spun cercetătorii, prin terapia singurătăţii.

Să fii singur nu e uşor! 

Este mai ușor și mai dulce să mergi înainte cu poporul, cu mulţi oameni alături – chiar și prin mizerie. Este mai ușor și mai reconfortant să te dedici „sarcinilor” zilei, avea să scrie nobelistul Hermann Hesse, un distins apologet al singurătăţii, să te dedici sarcinilor îndeplinite de colectivitate, să fii parte dintr-un sistem, am zice noi azi. Majoritatea bărbaților nu au gustat niciodată deliciul singurătăţii. Şi când se plictisesc ies cu băieţii la o bere.

Tot Hesse ne mai învaţă că dacă un om singuratic le traversează acestor firi sociabile calea, devin nervoşi, pentru că se tem de el și îl urăsc ca pe ciumă. Sunt în stare să arunce cu pietre în el. Nu-şi găsesc linişte până ce nu sunt departe de omul singuratic.

Proştilor le e frică de singurătate, aşa cum deştepţilor de invazia stupizilor

SINGURĂTATEA este calea prin care destinul încearcă să-l conducă pe om în sine. De ce se tem oamenii atât de mult de singurătate? Mulţi consideră singurătatea o cale plină de teroare, unde șerpii și broaștele stau în așteptare …

“Fără singurătate nu există suferință, fără singurătate nu există eroism”, avea să proclame Hesse.

Dar SINGURĂTATEA, ca terapie, poate fi învăţată sau impusă, dacă vrei să-ţi programezi mai bine destinul.

Obiceiurile orientale descriu practici, vechi de milenii, de a sta un sfert de oră pe iarbă şi a privi cerul sau jumătate de oră uitându-te spre arbori sau flori.

Mulţimea merge cu plutonul, cum s-ar zice.

Ai părea lunatic dacă ai revendica public nevoia de singurătate.  

Recomandări practice pentru însufleţirea destinului

Marele singuratic, Hermann Hesse spunea că „fiecare corp e singur, sufletul niciodată.”

Dar pentru a-ţi face sufletul fericit e timpul să-ţi antrenezi mintea pentru terapia singurătăţii.

Iată câteva RECOMANDARI pentru a încerca o „încărcare” rapidă de destin!

1. SINGURĂTATEA te ajută să te cunoști pe tine însuți Când ești singur, DECIZI fără ca cineva să te influenţeze. Poţi alege cum să-ţi petreci timpul fără să ai grijă de sentimentele altcuiva. Solitudinea te ajută să-ţi dezvolţi mai bine conştiinţa. Asta dacă vrei să biruieşti mai târziu. Dar nu poţi birui dacă nu te cunoşti bine de tot. Cu cât îţi cunoşti SINELE, cu atât vei fi mai bine echipat pentru marile provocări din societate.

Poţi să te schimbi pe tine, câteodată, dar niciodată lumea întreagă

 

2. O perioadă de singurătate îți poate îmbunătăți relațiile sociale  Petrecerea timpului cu prietenii, familia și colegii e deja colocvială. O uzanţă.

După o perioadă de retragere din colectivitate, de neconectare la gadget-uri, vei învăţa cum să nu pierzi vremea cu cei incompatibili cu tine.

Poţi să te schimbi pe tine, câteodată, dar niciodată lumea întreagă. E peste puterile umane.  Studiile arată că omul după ce s-a izolat mai mult timp devine mai empatic, adică mai înţelegător cu lumea.

 3. Singurătatea crește spiritul creativ și productivitatea muncii Te-ai întrebat vreodată de ce artiștii, muzicienii și autorii caută SINGURĂTATEA atunci când vor să creeze ceva?

 

Un spațiu privat, fie că este vorba de o garsonieră retrasă sau o cabină în pădure, le permite să fie mai creativi.

 

Studiile confirmă faptul că a fi singur încurajează deseori creativitatea. Pe lângă creșterea creativității, solitudinea SPOREŞTE și productivitatea. CERCETĂRILE arată că oamenii se comportă mai bine atunci când li se respectă intimitatea.

 

4. SINGURĂTATEA îmbunătățește TONUSUL psihologic A te face confortabil cu tine îţi ia ceva timp. Nu oricine se poate retrage pentru o durată de timp. De multe ori, iureşul cotidian nu te lasă la asemenea lux. Dar cine pierde din agitaţie? Care sunt bolile stresului?

Practic, solitudinea îţi antrenează sinapsele pentru a fi mai puternic mental.

Studiile recente au relevat că persoanele care şi-au permis să stea deoparte, o perioadă, devin mai fericite. Astfel de oameni, ieşiţi din singurătatea impusă, au spus terapeuţilor că se simt mai ÎMPLINITE fizic şi spiritual.

În plus, terapia prin singurătate deprimă depresia, în ciuda recomandărilor medicilor.

 

5. Doar în singurătate îţi poţi planifica VIAŢA! Este important să ai obiective comune cu partenerul tău de viaţă, cu membrii familiei sau colegul de business, dar în acelaşi timp trebuie să te asiguri că îți trăiești cea mai bună viață, ca individ.

Fii proactiv în ceea ce privește planificarea vieții tale!

Fă ceva similar ca atunci când îţi programezi pensia sau vacanța!

Să-ți pui deoparte ceva timp?

E singurul moment când poţi să reflectezi asupra obiectivelor, viselor și aspirațiilor tale.

Fă o pauză!

Lasă agitaţia pentru alţii!

Gândeşte dacă acordul social e cel potrivit aspiraţiilor tale. Poate e momentul să faci o serie de schimbări.


Cum să-ţi setezi timpul pentru a fi singur? 

Nu trebuie să îţi consumi prea mult timp pentru a te gândi la beneficiile singurătăţii. Uneori doar zece minute de singurătate îţi aşează gândurile şi-ţi ridică tonusul.  Cu cât ești mai agitat, cu atât ai mai multă nevoie i de un timp liniștit. 

Treci la treabă!  

Teoria, ca teoria, dar praftica…

Fie că decizi să meditezi, fie să-ţi scrii gândurile într-un jurnal sau să porneşti la o drumeție în natură, e alegerea ta. Dar, orice ai face, închide whatsapp-ul şi messengerul.  Dispari în neant. Singurătatea nu înseamnă doar căderea pe gânduri. Mergi singur la cină, fă o plimbare lungă de unul singur sau participă la o activitate care-ţi place, de pildă alergatul sau mersul pe jos.

Dacă nu eşti obişnuit cu SINGURĂTATEA, tăcerea și lipsa de activitate, LA ÎNCEPUT te poţi simți incomod.  

Doar bogaţii pot fi singuri? 

Aşteaptă. Consumă-ţi în linişte SINGURĂTATEA! După o tură de SINGURĂTATE vei fi mai împlinit mental şi vei avea o viaţă mai bogată. Singurătatea îţi serveşte destinul, aşa cum un ceai fierbinte trupul, după o bătaie cu bulgări.