Cum a ajuns un elev dislexic miliardar? Povestea lui Ingvar, fondatorul Ikea

ingvar-kamprad-2

Suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul renumitei firme de mobilă Ikea, unul dintre miliardarii planetei, a murit la 91 de ani.

Ingvar-copil

Puţină lume ştie că el suferea de dislexie. Nu putea memora şi nici înţelege ceea ce citea.

De la vârsta de 7 ani şi-a descoperit aptitudinile pentru business.

Aducea cutii de chibrituri şi le vindea vecinilor săi din satul Elmtaryd, regiunea Agunnaryd din Suedia. (De unde provine şi numele viitoarei sale afaceri IKEA:Ingvar Kamprad din Elmataryd din Agunnaryd).

Când şi-a dat seama că poate câştiga mai mult a adus cu bicicleta o cutie mare. La vârsta de 17 ani, tatăl ştiind că suferea de această boală, i-a dat nişte bani, pentru a merge mai departe la şcoală. El a preferat să-i investească într-un depozit de mobilă.

„Literele cuvintele le au în creieraş ca pe nişte imagini. Atunci când vorbesc sau când scriu încearcă să le scoată de acolo din creieraş ca pe nişte imagini”, spune Valeria Balaban, psihopedagog-profesor logoped, Şcoala Gimnazială nr. 195, la Digi.tv

Legenda spune că, odată a văzut cum pleacă un camion pe jumătate gol. A cerut să fie coborâtă mobila. A recomandat să nu plece transportul până nu se desfac picioarele de la mesele care trebuiau livrate. Din acel moment a avut declick-ul. Spaţiul trebuie chibzuit. Şi a început să transporte marfa către destinatar demontată.

Business-ul a început în anul 1947. când a început să vândă mobilier fabricat de producătorii locali. Până în 1955, furnizorii au început să boicoteze IKEA, protestând împotriva prețurilor scăzute ale lui Kamprad. Acest lucru l-a forțat să proiecteze obiecte “in-house.”

Acuzat de nazism

Ingvar Kamprad a avut un trecut controversat, având legături cu naziştii, pe care le-a numit greșeli uriașe. La scurt timp după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, el a făcut parte dintr-un grup nazist suedez şi se pare că a fost susţinător al mișcării multă vreme.

 Deși s-a spus, în repetate rânduri, că tinerețea sa a fost marcată de simpatiile pentru nazism, Ingvar Kamprad a declarat că acest lucru a fost una dintre cele mai mari greșeli făcute și nu a vrut să vorbească prea mult despre acest subiect.

Kamprad a inventat pachetul plat. Cel care avea să producă o revoluţie. Astfel, conceptul de bază IKEA – mobilier simplu, accesibil, cu posibilitate de demontare, proiectat, distribuit și livrat acasă – a fost complet.

Ideea sa genială a fost că oricine ar trebui să-și poată permite mobilier elegant și modern. Kamprad a simțit că nu doar prin reducerea costurilor poate face bani, ci și slujește oamenilor.

Afacerea lui Kamprad a crescut. Și a crescut tot mai mult. IKEA s-a extins pe întreg teritoriul Suediei, Norvegiei și Danemarcei, prin Germania către Europa continentală și până la capătul lumii. Când IKEA s-a deschis la Shanghai, 80 000 de persoane au vizitat magazinul. Astăzi, există peste 300 de magazine IKEA în lume – în 38 de țări. În tot acest timp, Kamprad nu a împrumutat niciodată bani sau a emis vreun pachet de acţiuni.

A condus un Volvo vechi de 17 ani

Până la moartea sa în 2018, Kamprad a continuat să călătorească în lume, doar la economy class – pentru a vizita noile magazine IKEA. Le-a recomandat colegilor să se îmbrace în mod informal, să se cazeze în hoteluri ieftine și chiar să înlocuiască sticlele din mini-barul camerei de hotel, cu sticle ieftine cumpărate în supermarketurile locale. A condus un Volvo vechi de 17 ani. Se îmbrăca de la secound-hand. El nu a dat interviuri.

ingvar tricou

Criticii acestor povestiri spun că a reuşit un business de succes pentru că a ştiut gestiunea costurilor. Kamprad ar fi putut fi cel mai bogat om din lume, cu mai multe case luxoase în întreaga lume și că ar fi ridicol să presupunem că un om cu o asemenea bogăție nu ar fi folosit niciun ban în scopuri private.
Pentru că magnatul a optat pentru o structură de proprietate cu mai multe fonduri mutuale e greu de estimat care e valoarea reală a averii sale. Specialiştii de la “Forbes”, îl poziţionau între locul 1 şi locul 11.

Catalogul Ikea -locul 2 după Biblie

Catalogul Ikea a ajuns în topul tipografiilor. Unii susţin că tirajul total al acestora ar fi pe locul 2 după Biblie.

 

IKEA a driblat extrem de bine sentimentele anti-corporatiste. Puține acuzații de salarii mici, politici de mediu proaste sau servicii arogante pentru clienți au denaturat numele de marcă.
Kamprad s-a căsătorit de două ori. În prima sa căsătorie cu Kerstin Wadling, a adoptat o fiică, Annika Kihlbom. Celălaltă cu Margaretha Stennert a fost mai fructuoasă. Soţia i-a dăruit trei fii: Peter, Jonas și Mathias. Toţi cei trei şi-au urmat tatăl, fiind consilieri ai managmentului.

Exista spatiu de expansiune? Sigur. La urma urmei, până acum un sfert din națiunile lumii au acces la un magazin IKEA.