Criza sângelui / Ce interese se ascund?

Criza sângelui / Ce interese se ascund?

O întreagă reţea de aşa-zişi experţi în domeniul plasmei face presiuni asupra ministrului Victor Costache pentru a anula procedurile în vederea înființării unei bănci publice de sânge, plasmă umană și celule stem. Zilele acestea, mai multe companii din lume, alături de medicii chinezi, susţin că prin derivaţi din plasmă se pot îmbunătăţii factorii imunitari ai omului în luptă cu SARS-CoV2. România mai pierde un tren după Institutul Cantacuzino. De ce? Pentru că marile companii şi-au pus “agenţi de vânzări” la vârful ministerului sănătăţii.

Guvernul PSD a promovat un parteneriat-public privat pentru prelucrarea derivaţilor din sânge, pe timpul Sorinei Pintea, fostul ministru al sănătăţii. Acum ar fi trebuit să fie licitaţia organizată. Nimic dinspre frontal ministerului sănătăţii.

Goşa anunţă că mai au sânge pentru o săptâmână. Ce se ascunde în spatele alarmei?

Tot în vechea guvernare s-a promovat “Ordonanţa sângelui,” privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguină de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice și care reprezintă baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România.

În plină epidemie de SARS CoV-2, unul dintre stâlpii reţelei, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, anunţă că “mai avem sânge pentru o săptămână.” Ea a încercat să explice, cu jumătate de gură, că virusul care provoacă boala COVID-19 nu se transmite prin sânge.

Membrii acestei reţele nevăzute, care-l au port-drapel pe USRistul Tudor Pop, deputat activist trimis, nu se ştie de cine, dar se bănuieşte, în calitate de consilier onorific al ministrului Costache.

Fostul ministru al sănătăţii a adoptat un plan de măsuri pentru modernizarea celor 30 de centre regionale. De patru luni de când este ministru, Costache nu a făcut decât să tragă de timp pentru aplicarea deciziei anterioare. Nu s-a pus pe scris caietul de sarcini, nu a demarat procedurile licitaţiei?

De ce?

Aşa zişii specialişti ai sângelui îi picură ministrului în ureche ideea că nu se poate moderniza sistemul naţional de transfuzii decât pe bani europeni, asta în condiţiile în care auditul făcut acum doi ani a demonstrat lacunele din sistem şi incompetenţa celor care conduc destinele sistemului public de transfuzii. Aceeaşi cerberi ar dori să fie ca înainte. Ei să căpuşeze sistemul, distrugându-l pentru a face loc produselor celor doi mari Big Pharma: Octopharma şi Takeda.

Takeda este compania japoneză care prelucrează sânge pentru a scoate compuşi din plasmă pentru tratarea SARS-CoV2.

Este foarte probabil că, odată cu agravarea epidemiei şi creşterea numărului de pacienţi critici, noul tratament cu derivate din plasmă umană va începe să fie folosit pe scară largă în tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-COV2, în special a celor din terapie intensivă. Din păcate, în condiţiile în care se estimează că pandemia COVID-19 va dura până la doi ani de zile, urmând să fie afectată până la 70% din populaţia lumii, ţările producătoare de imunoglobulină vor restricţiona exporturile de imunoglobulină utilizată pentru tratamentul COVID-19, pentru a-şi putea acoperi cererea internă.

Şi atunci suntem toţi condamnaţi la moarte pentru că Victor Costache nu vrea să demareze procedurile pentru înfiinţarea băncii de plasmă şi a derivaţilor săi?

Prin amânarea parteneriatului public-privat, România nu va mai avea în scurt timp medicamentele necesare, pentru tratarea unor boli grave. Produsele din plasmă au un deficit major pe plan mondial. De ce nu ar putea România produce imunoglobulină? Că nu vor sponsorii lui Pop, activistul cu bicicletă?