COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mult mai contagios

COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mult mai contagios

Într-un interviu acordat în exclusivitate “României libere,” profesorul Adrian Streinu Cercel linişteşte populaţia României de frica noului virus gripal.

Coronavirus se cheamă acum SARS 2, iar boala provocată COVID-19, a mai precizat apreciatul virusolog român.

COVID-19 și SARS împărtășesc unele caracteristici comune: aparțin aceleiași familii de viruși, sărind de la animale la oameni, amândoi au originea în China și ambele pot provoca pneumonii severe, afirmă dr. Sarah Borwein, în AD MediLink.

Ea a mai vorbit însă şi de o serie de diferențe importante. SARS a fost mai letal decât COVID-19, dar mai puțin transmisibil. A mers direct în plămâni și a provocat o pneumonie severă, care a devenit transmisibilă doar atunci când pacienții erau destul de grav bolnavi și, de obicei, doar în spital. Aproximativ 10% au murit.

Citeşte şi: ALARMĂ / REINFECŢIA cu CORONAVIRUS provoacă atacul de cord

Noul virus care provoacă boala COVID-19, pe de altă parte, pare a se multiplica în tractul respirator superior și se pare că indivizii infectaţi sunt mai contagioşi în fazele asimptomatice, afirmă cercetătoarea care a lucrat mai mult de 15 ani în Hong Kong.

Nu se știe câte persoane cu COVID-19 dezvoltă pneumonie, dar dintre cei care o fac, aproximativ 20% se îmbolnăvesc grav și mai puțin de 2% mor, mai spune ea.

Ratele de deces în general nu sunt încă cunoscute cu siguranță, dar sunt probabil mai mici de 1%.   Deci, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mai greu de controlat, deoarece se răspândește mai ușor și de către persoanele asimptomatice.

O altă diferență importantă între SARS şi COVID-19 este că știința a evoluat mult de la prima apariţie a unui criptovirus.