CORONAVIRUS / O nouă schemă de tratament marca Virgil Musta

CORONAVIRUS / O nouă schemă de tratament marca Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, spune că noua schemă de tratament pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus a început să funcţioneze, mai ales la cei cu forme severe de COVID-19, iar aceştia nu au mai ajuns să fie intubaţi.

Noua schemă, pe care o aplică de trei săptămâni la spitalul timișorean, include anticoagulante, antivirale şi antiinflamatorii.

Citeşte şi: Cine este Virgil Musta, doctorul care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19?

„Nu este nou, tratamentul cu anticoagulante este folosit de mult in diferite patologii, doar că în urmă cu o luna, în urma unor studii la nivel european și mondial, am văzut că una dintre complicaţiile severe din această boală este un grad de coagulabilitate, cu coagulări la nivelul vaselor mici ale diferitelor organe: plămâni, inimă, creier şi altele.

Motiv pentru care am instituit o terapie precoce a acestor complicaţii, tocmai ca să nu ajungă la coagulare, care odată ce se declanşează este foarte greu s-o opreşti.

Terapia este pe anumite criterii şi în funcţie de parametrii biologici şi imagistici pe care-i prezintă pacienţii.

Evoluţia a fost bună. Ne şi aşteptăm, şi de fapt asta a fost şi scopul introducerii acestei terapii.  Dar sunt convins că şi în alte spitale se realizează această terapie preventivă acestei tulburări de coagulabilitate. Din momentul în care am introdus (terapia de coagulabilitate – n.red.), nu am avut niciun pacient internat pe secţie care apoi s-a degradat necesitând intubare”, a declarat Virgil Musta, marți, la Realitatea PLUS.

Citeşte şi: CORONAVIRUS / RUSIA ajunge pe locul 2 în lume, în a doua zi de relaxare

Despre terapia cu anticoagulante, medicul timișorean spune că „este foarte important ca aceasta să fie introdusă precoce”.

„De fapt, noul protocol național va prevedea acest lucru. Toti pacientii care sunt internați, si sa fie simptompatici, sa urmeze tratament proficlactic de coagulare, si in functie de anumiti parametri acesta se poate modifica. Acelasi lucru se intampla si pentru cea de-a doua directie cu care pacientii care evolueaza sever, si anume sindromul inflamator.

Eu consider ca este foarte important ca toata aceasta terapie pentru pacientii cu COVID sa fie introdusa cat se poate de repede pentru ca sa nu apuce sa evolueze in fază severa de boala unde deja posibilitatile noastre sunt reduse.

Se administrează în paralel cu tratament antiviral , cu, eventual, tratamentul suprainfectiilor bacteriene”, a mai precizat medicul.