Coronavirus: Care sunt simptomele, modul în care se răspândește și cum să te protejezi

Coronavirus: Care sunt simptomele, modul în care se răspândește și cum să te protejezi

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. Au fost precedate de MERS și SARS, pentru care populaţia s-a imunizat.

Răspândirea coronavirusului este similară gripei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Ori de câte ori cineva e purtător, fie simptomatic, fie asimptomatic, poate răspândi virusul prin tuse şi eliberarea de picături de lichid.

COVID-19 este cel mai recent coronavirus, apărut într-o mare piață de fructe de mare și animale vii din Wuhan, China. De atunci, China a luat măsuri drastice pentru a ţine sub control extinderea epidemiei. A închis oraşe, a deschis spitale noi şi a închis fabrici.

Citeşte şi: Cum să-ţi programezi DESTINUL prin „terapia” singurătăţii?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele bolii includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și moarte.

Atenţie! Coronavirus nu debutează cu strănuturi sau dureri în gât. Acelea sunt răceli de sezon.

Cum se răspândește COVID-19?

Modul în care se răspândește coronavirusul este similar cu gripa, conform OMS. Ori de câte ori cineva cu virusul tuşeşte sau expiră eliberează picături de lichid infectat care pot ateriza pe suprafețele din apropiere, cum ar fi birourile, mesele sau telefoanele și pot infecta o altă persoană care vine în contact.

Cineva care se află la o distanță de șase metri față de o altă persoană infectată, de asemenea, riscă să respire aceleași picături care sunt expirate de pacientul infectat.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din lume cred că virusul se răspândește, în primul rând aşa.

Prin ce diferă COVID-19 de gripă?

Oficialii OMS zic că virusul intitulat COVID-19 este mult mai contagios decât gripa AH1N1, dar dă forme uşoare la persoanele apte imunitar.

Ceea ce e nou e că există transmiţători ai virusului fără a da semne de boală. De acea răspândirea sa e atât de mare şi de rapidă.

Cu toate că la majoritatea nu dă simptome grave, COVID-19 poate provoca la unii boli mai severe decât gripa.

Oamenii din întreaga lume şi-au creat imunitate la tulpinile de gripă sezonieră, dar COVID-19 este un virus nou, ceea ce înseamnă că mai multe persoane sunt expuse la contaminare şi pot suferi de boli grave, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit CNBC.

3,4% decese din rândurile celor contaminaţi, zice un oficial OMS

Deși pentru gripele de sezon există terapii și vaccinuri, în acest caz nu există aşa ceva, a spus Tedros. La nivel global, s-a înregistrat aproximativ 3,4% decese din totalul celor infectaţi cu COVID-19, a mai spus Tedros, la o conferință de presă.

Grijă sporită la diabetici şi cei cu probleme la inimă

Rata mortalității COVID-19 este mult mai mică decât epidemiile din trecut, cum ar fi MERS sau SARS. OMS avertizează persoanele care sunt mai în vârstă și cele cu sistem imunitar slăbit sau care au alte afecțiuni de sănătate, precum diabetul, bolile de inimă și plămâni, să aibă grijă sporită.

Puțini copii par să dezvolte boli grave atunci când sunt infectați cu COVID-19, deși experții avertizează că boala este încă în curs și că s-ar putea schimba.

Ce poți face pentru a te proteja?

OMS și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au enumerat o serie de acțiuni pe care oamenii le pot întreprinde pentru a preveni răspândirea virusului.

Măsurile sunt aproape identice cu cele în cazurile gripei Ah1N1. Câteva reguli de prevenţie:

> Spălaţi-vă regulat și temeinic mâinile cu săpun, cel puţin 20 de secunde, în special după utilizarea băii, a mâncatului, după suflarea nasului sau când tuşiţi sau strănutaţi. O soluţie pe bază de alcool 60% e recomandată după spălare.

> Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, deoarece acestea sunt zone în care virusul vă poate intra în corp.

Măştile de faţă nu se recomandă celor care nu au simptome, doar celor care strănută sau tuşesc. Atunci când sunteți infectat și prezentați un risc pentru ceilalți, trebuie să fie utilizată o mască de față pentru a preveni răspândirea virusului.

> Mențineți cel puțin trei metri distanță între dvs. și oricine tuşeşte sau strănută, pentru a evita preluarea de picături de lichid infectat.

> Asigurați-vă că urmați o igienă respiratorie bună, acoperindu-vă gura și nasul cu un cot îndoit, atunci când nu aveţi batiste de unică folosinţă, atunci când tuşiți. Spălaţi-vă rufele cu detergent la peste 80 de grade.

 

Citeşte şi: Wikileaks SUA/ 1 din 2 oameni va fi infectat cu COVID-19