Compania producătoare a REMDESIVIRULUI poate face un profit de peste 1 MILIARD $

Compania producătoare a REMDESIVIRULUI poate face un profit de peste 1 MILIARD $

Epidemiologii lumii consideră că REMDESIVIRUL  e singurul medicament care poate trata COVID-19.

Compania producătoare, Gilead Sciences Inc, se confruntă cu o nouă dilemă, după ce a dat lovitura de piaţă în 2013 cu un medicament contra Hepatitei C: cât e interesul public, cât e profitul companiei.

Producătorul american şi-a câștigat notorietatea, cu mai puțin de un deceniu în urmă, când a introdus un tratament care vindeca Hepatita C la un preț de 1.000 $ pastila, notează Reuters.

Medicamentul se chema SOVALDI.

Citeşte şi: Focar de gripă la graniţa cu Ungaria. Ce fac autorităţile române?

Indignarea lumii, faţă de preţul piperat, a fost maximă, deşi terapii similare erau la fel de scumpe.

Munca asiduă a cercetătorilor companiei este însă considerată esențială pentru combaterea noii boli care a infectat aproximativ 3,7 milioane de oameni și a ucis peste 258.000, în întreaga lume.

Gilead este acum din nou în centrul atenției, după publicarea datelor care au arătat că antiviralul REMDESIVIR a ajutat la reducerea spitalizării pacienților cu COVID-19, iar Statele Unite au autorizat utilizarea de urgență, pe scară largă, a terapiei.

Analiștii Wall Street spun că REMDESIVIR ar putea avea o cifră de afaceri de 750 de milioane de dolari, numai din vânzările acestui medicament la nivel mondial în anul viitor și 1,1 miliarde de dolari în 2022, presupunând că pandemia continuă.

Citeşte şi: Un medicament pentru EBOLA ar putea fi tratamentul de primă linie pentru COVID-19

Consultanţii din industria farmaceutică şi foştii angajaţi ai autorităţilor de reglementare spun că e neetic să scoţi profit de pe urma unei crize mondiale.

„Aprobarea tratamentului este o oportunitate extraordinară pentru imaginea companiei și a industriei”, a spus Ed Schoonveld, un expert în domeniul prețurilor medicamentelor de la firma de consultanță ZS Associates.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele SUA, directorul executiv al Gileadului, Daniel O’Day a declarat că a donat medicamente pentru 140.000 de pacienți, care au fost distribuite de către guvernul american în toate spitalele.

La întâlnirea cu președintele Donald Trump de la Casa Albă, vineri, O’day s-a angajat să pună terapia la dispoziția celor care au nevoie. De asemenea, Gilead își propune să crească producția la nivel mondial pentru a furniza produsele farmaceutice pentru peste un milion de pacienți cu coronavirus până la sfârșitul anului, crescând la câteva milioane în 2021, dacă este necesar. Compania nu a dezvăluit însă estimările de prețuri.

Reprezentantul companiei a declarat că negociază licențe cu producătorii de medicamente generice din India și Pakistan, care ar produce la un cost mai scăzut, astfel ca furnizarea Remdesivir către țările în curs de dezvoltare să fie mai suportabilă la preţ.

Institutul de Analiză Clinică și economică (ICER), care evaluează eficacitatea medicamentelor pentru a determina prețurile corecte, a sugerat un preț maxim de 4.500 USD pentru un tratament de 10 zile, pe baza rezultatelor preliminare din ultimul studiu clinic pe care l-au evaluat.

Grupul de advocacy Citizen a declarat luni că REMDESIVIR ar trebui să aibă un preț de 1 dolar pe zi de tratament, întrucât „asta este mai mult decât costul producției la scară largă, cu un profit rezonabil pentru Gilead.”

Citeşte şi: CORONAVIRUS / Ce s-a descoperit la autopsii? ”Au existat victime ale unor diagnostice inițiale incorecte”

Unii investitori de pe Wall Street estimează că Gilead ar putea câştiga aproximativ 1 miliard de dolari.

Acțiunile Gilead au crescut cu aproximativ 20 % de la începutul anului, în mare parte datorită speranţelor legate de eficienţa REMDESIVIR în lupta cu COVID-19.

În cazul stabilirii unui preţ prea ridicat, guvernul american poate să invalideze brevetul medicamentului în numele sănătăţii publice şi să să emită ordine de fabricație obligatorie. Guvernul Statelor Unite nu a invocat niciodată aceste drepturi, mai spune Reuters, dar a dat în judecată Gilead pentru că în timpul dezvoltării medicamentelor anti-HIV au primit subvenţii federale.

Eric Katz, CEO la firma de consultanță HealthTech GPS, spune că REMDESIVIR, dezvoltat iniţial pentru a trata EBOLA, a avut susţinerea financiară a autorităţilor federale.

Parlamentarul democrat Lloyd Doggett din Texas, președinte al Comitetului pentru sănătate din Camera Reprezentanţilor, a trimis săptămâna trecută o scrisoare către conducerea companiei, prin care sublinia că americanii au investit în REMDESIVIR şi acum primesc în schimb o factură mare.

La Institutul Clinic de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti se administrează încă din luna aprilie REMDESIVIR pacienţilor în stare gravă.

REMDESIVIRUL, conform cercetărilor de ultima oră, stopează înmulţirea moleculară a coronavirusului, dar nu îl ucide.