Cercetătorii israelieni susțin că au descoperit leacul împotriva îmbătrânirii

Cercetătorii israelieni susțin că au descoperit leacul împotriva îmbătrânirii

Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel au realizat un STUDIU, în rândul adulților sănătoși,  prin care demonstrează că tratamentul cu oxigen hiperbaric (HBOT) poate opri ÎMBĂTRÂNIREA celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.

Oamenii de știință afirmă că au reușit să inverseze procesul biologic de ÎMBĂTRÂNIRE într-un grup de adulți vârstnici, anunță Neuroscience News.

Din punct de vedere biologic, spune raportul de cercetare, celule sanguine ale adulților chiar întineresc odată cu progresarea tratamentelor, afirmă cercetătorii.

Doar TELOMERII au fost studiați

Aceștia susțin că au descoperit un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii și bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule bătrâne în organism.

Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi. De asemenea, datorită prezenței telomerilor, pierderea informației genetice în timpul procesului de replicare este minimă. Telomerii se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza unor maladii. Exista teorii care leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii și de apariția unor boli specifice bătrânetii, și implicit, durata vieții individului de lungimea telomerilor. Odată cu diminuarea importantă a telomerilor, cromozomul își pierde stabilitatea și apar numeroase rearanjări cromozomice determinând moartea celulară (apoptoză), sau intrarea într-o stare numită senescență replicativă.

Citește și: Mamutul, în pragul învierii

Dar grupul de control?

Articolul din Neuroscience nu vorbește însă nimic despre grupul de control,, care doar sa creadă ca au fost supuși tratamentului INOVATIV la oxigen hiperbaric.
Studiul s-a concentrat pe celulele imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor precum și o scădere cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite.

Studiul nu vorbește nimic despre celelalte celule din organism, despre modul de stopare a morții neuronilor sau a T-helperilor.

Tratament extrem de costisitor

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler și directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir.

„În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”.

Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.

Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia și la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor.

Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge și au comparat rezultatele.

Rezultatele au indicat că tratamentul a reușit inversarea procesului de ÎMBĂTRÂNIRE în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38% în loc să se scurteze și procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 și 37%, în funcție de tipul celulei.

Sfântul Graal sau cum se scot banii de pe card

„Scurtarea telomerilor este considerată în prezent ‘Sfântul Graal’ al biologiei îmbătrânirii”, afirmă profesorul Efrati.

„Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenții farmacologice și de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reușit să facă acest lucru, dovedind că de fapt procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”, a subliniat Efrati.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, afirmă și dr. Amir Haddani, co-autor al studiului și ofițer medical principal la departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir.

Există și la București tratamente cu oxigen hyperbaric. Prețul pentru trei luni ar ajunge undeva la peste 6.000 de euro, fără a se ști rezultatul.

ÎMBĂTRÂNIREA e un proces amplu în care mai mulți factori cooperează.

Omul, de 2000 de ani, caută nemurirea, dar fără a fi citit Codul lui Hamurabi și fără a înțelege de ce în Vechiul Testament existau matusalemicii, oamenii care trăiau 1.000 de ani. Anunaki au găsit soluția morții mai devreme. Citiți și vă mai gândiți dacă merită să dați mii de euro pe un tratament INOVATIV.