Ce ascunde zâmbetul?

Ce ascunde zâmbetul?

Mulți oameni zâmbesc fără să-și dea seama, fie că au o reacţie  la lucrurile pe care le consideră frumoase, amuzante sau profunde, fie doresc să fie politicoşi cu cei pentru că este o formă de exprimare și de adaptare cu cei din jur. Zâmbetul are multe beneficii pentru sănătate şi pentru înfăţişare. Un om frumos nu are cearcăne sau riduri. Surâsul întinereşte, estompează ridurile şi înfrumuseţează viaţa.
În America, zâmbetul este privit de obicei ca un gest prietenos, pozitiv, de încredere. De multe ori surâsul este o bineţe. În schimb, în societățile asiatice oameni zâmbesc atunci când sunt jenaţi, supăraţi, trişti, confuzi, panicoşi și rar în situaţiile de fericire. Un proverb coreean zice: “Cel care zâmbește mult, nu este un om adevărat . ”

via GIPHY

Frank McAndrew, profesor de psihologie la Knox College din Galesburg, Illinois, a făcut cercetări extinse pe expresiile faciale. El a catalogat o serie de semnificaţii:
> a arăta dinţii cuiva nu este întotdeauna o ameninţare. La primate, reprezintă un act de supunere. Probabil că semnificaţia zâmbetului uman a evoluat;
> a zâmbi fără antrenarea privirii e un semn de nesinceritate;
> “zâmbetul Duchenne” este produs numai ca un răspuns involuntar la o emoție autentică. Implică mișcarea simultană a mușchiului sigmoid (de lângă gură), cu mușchiul orbicular (în apropierea ochilor). Acest tip de zâmbet trădează bunătate şi îngăduinţă. Nu poate fi falsificat.
> Zâmbetul forţat, intitulat „Pan American Smile”, pentru că seamănă cu cel al steward-eselor care susţin că totul e ok şi când lor le este rău din cauza vreunei turbulenţe.

Copiii care se nasc orbi nu văd pe nimeni zâmbească, dar ei afişează aceleași tipuri de zâmbete, în aceleași situații ca oameni fără probleme de vedere. Iată, o minune a naturii umane.