Care e alimentul care provoacă cele mai multe accidente ischemice cerebrale?

Care e alimentul care provoacă cele mai multe accidente ischemice cerebrale?

Un nou studiu examinează cum anumite alimente mâncate în exces pot  provoca accidente vascular cerebrale hemoragice sau ischemice.

Cercetătorii de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din  SUA au folosit date din anchetele europene din perspectiva cancerului și al nutriției, informează MedicalNewsToday.

S-a studiat un grup reprezentativ de 418.329 de persoane din nouă țări europene: Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Participanții au răspuns la întrebări despre dieta lor obișnuită, factorii de viață, istoricul medical și caracteristicile lor sociodemografice.

Cercetătorii au urmărit clinic participanții pe o perioadă medie de 12,7 ani.

Citeşte şi:

Isteria COVID-19 / Câştiguri imense la Burse cu medicamente vechi

În această perioadă, au avut loc un număr de „4.281 de accidente vasculare cerebrale ischemice fatale sau non-fatale, 1.430 cazuri de accidente vasculare hemoragice și 7.378 cazuri de accidente vasculare cerebrale totale (ischemice, hemoragice și combinate)”.

Cercetătorii au folosit instrumente statistice pentru a studia pericolele de „accident vascular cerebral ischemic și hemoragic asociat cu consumul de carne roșie și procesată, păsări de curte, pește, alimente lactate, ouă, cereale, fructe și legume, leguminoase, nuci și semințe și fibre alimentare. ”

În general, cercetările au descoperit că un aport mai mare de fructe, legume, fibre, lapte, brânză sau iaurt a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral ischemic, dar nu cu un accident vascular cerebral hemoragic.

Care sunt alimentele care ajută?

Concret, pentru fiecare 200 de grame în plus de fructe și legume pe care o persoană le-a consumat în fiecare zi, riscul de accident vascular cerebral ISCHEMIC a fost cu 13% mai mic, iar pentru fiecare 10 g / zi de fibre dietetice în plus, riscul relativ a fost de 23% mai scăzut.

Ingerarea a 200 g / zi de lapte a fost asociată, conform studiului, unui risc relativ mai mic de 5% de accident vascular cerebral ischemic, a 100 g / zi de iaurt cu un risc relativ mai mic cu 9% și 30 g / zi de brânză cu un risc relativ mai mic de 12%.

Ouăle – risc maxim

Pe de altă parte, consumul de ouă a fost asociat unui risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic decât s-a crezut până acum.

Participanții au consumat în medie mai puțin de 20 g / zi de ouă. Fiecare 20 g / zi suplimentară de ouă a fost asociată cu o creștere cu 25% a riscului relativ de accident vascular cerebral hemoragic.