Bolile secolului XX

Bolile secolului XX

În secolul XX s-au descoperit boli noi sau mai vechi necunoscute specialiştilor. Cercetarea medicală a reuşit să eradicheze boli cumplite cum erau: tusea convulsivă, pojarul, poliomelita, malaria, iar altele sunt ţinute sub observaţie.

DIABETUL ZAHARAT

Diabetul zaharat este o dereglare endocrină manifestată prin incapacitatea pancreasului de a produce insulină sau prin incapacitatea organismului de a asimila insulina produsă de pancreas. Statisticile realizate în anul 2000 de către Organizaţia Mondială a Sănătaţii menţionau peste un milion de bolnavi de diabet în Romania.
La nivel mondial, diabetul zaharat afecteaza peste 230 de milioane de oameni. În fiecare an aproximativ şapte milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat şi sunt înregistrate aproximativ trei milioane de decese cauzate de complicaţii ale acestei afecţiuni.

SIDA
Apariţia bolii în anii ’80 a dus la izbucnirea unei pandemii care a făcut peste 25 de milioane de victime până în prezent. Conform statisticilor, în jur de 33,3 milioane de oameni sunt identificaţi ca purtători ai virusului HIV. Virusul se răspândeşte prin contactul cu sângele infectat, sperma sau alte fluide corporale şi atacă direct sistemul imunitar uman. Virusul HIV devine SIDA atunci când sistemul imunitar este sever afectat. Tratament pentru distrugerea virusului nu există, dar sunt medicamente capabile să ţină îm frâu diviziunea sa celulară. Practic, terapia HAART reduce viremia până la nedectabil. Purtătorii virusului, aflaţi sub tratament, mor de alte boli, nu de HIV.
Factori de risc: contact sexual neprotejat, sânge, fluide ale oganismului, sperma.
CANCERUL
Este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte ţesuturi din organism, fie prin creştere directă în ţesuturi adiacente (invazie) sau prin migraţia celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază).
Factori de risc: tuutn, alimentaţie nesănătoassă, infecţii, lumina solară, aditivi alimentari, etc.

DEPRESIA
Poate afecta pe oricine, de la tânăr la bătrân şi este una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume. Depresia poate duce la suicid. La nivel global Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ un milion de oameni se sinucid în fiecare an. Depresia este frecvent întâlnită în rândul oamenilor cu afecţiuni medicale (HIV, Cancer, Obezitate).
Factori de risc: decesul unui părinte, afecţiuni medicale cronice, abuzul fizic, sexual, agresivitatea.

MALADIA ALZHEIMER

Alzheimerul e o boală degenerativă, afectează zonele din creier responsabile cu memoria, inteligenţa, raţionalitatea, limbajul şi comportamentul. Din păcate, Alzheimer este principalul motiv care cauzează declinul mental în cazul persoanelor în vârstă.

Foto: wallpaperweb.org