Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică este o infecţie bacteriană răspândită de pisici. Când o pisică infectată cu bartonella henselae linge rana deschisă a unei persoane, muşcă sau zgârie trecând de suprafaţa pielii, există o posibilitate de 90 % să se transmită bacteria şi la om. De la trei la paisprezece zile de la eveniment, în locul leziunii va apărea o umflătură roşie, uşor dureroasă şi cu puroi. Dacă pacientul are şi febră, apetit scăzut, dureri de cap şi stări de epuizare,  având ganglionii din proximitate uşor măriţi, se poate pune diagnosticul de boala zgârieturii de pisică.

Cum să premeditaţi?

boala zgârieturii de pisicaSpălați muşcăturile de pisică şi zgârieturile bine cu jet de apă și săpun. Nu permiteți pisicilor să vă lingă rănile.  lingă rănile.  Aproximativ 40% dintre pisici transportă Bartonella henselae la un moment dat în viaţa lor. Multe feline nu dau semne de infecţie.  La puţine apar semne de inflamarea inimii şi dificultăţi de respiraţie. Puii mai tineri de un an, mai susceptibili de a avea infectie B. henselae, pot răspândi mai uşor germenul la oameni.

Pisicile iau această bacterie din excrementele puricilor. Din rănile provocate de mâncărimi, ele iau sub unghii bacteria şi o pot transmite şi la om.

Complicaţii

În cazul în care pacientul nu se tratează cu regim medicamentos, boala zgârieturii de pisică poate provoca o serie de complicaţii, mai rare la adulţi, mai ales la copiii mai mici de cinci ani și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Bacteria netratată atacă ochii, creierul şi inima.