Binomul: “Omul şi bacteriile sale”

Binomul: “Omul şi bacteriile sale”

Trupul nostru este înconjurat de milioane de bacterii. Convieţuiesc cu noi într-o aură. Cercetările recente demonstrează că fiecare are în jurul său un nor propriu de astfel de microrganisme şi asta e, chipurile, un lucru bun pentru noi şi pentru medicii care studiază migraţia bacterilor pentru depistarea focarelor de boli, chiar şi pentru poliţişti în vederea identificării infractorilor.

Cele mai bune şi mai invocate în dietele probiotice – extrem de scumpe – sunt microrganismele din intestin. Ele trăiesc în interiorul omului şi-l ajută la descompunerea produselor alimentare, luptă împotriva bililor, chiar şi contra foamei. De asemenea, la suprafaţă, fiecare are propriul sistem de microbi. Corpul uman este acoperit de piele, o vastă savană populată de creaturi extrem de exotice. Aceşti însoţitori permanenţi se hrănesc cu uleiurile de pe piele, cu celulele moarte, cu bucăți de materie organică. Există şi reciproca. Celulele omului se hrănesc cu bacteriile moarte. “Într-un singur centimetru de piele, puteți găsi mii de bacterii”, spune James Meadow, cercetător american şi co-autor al unui document publicat recent despre imperiul microbian. Combinaţia dintre microgranisme şi celulele umane e net în defavoarea celui din urmă. Există un raport de 10:1. Dacă un medic sadic ar pulveriza secvenţe din ADN-ul uman în aer, doar 2% ar fi material uman, restul bacterii.

Practic, omul trăieşte în Binomul “Eu şi bacteriile mele.”

Meadow şi co-autorii au vrut să știe dacă norul fiecăruia e detectabil şi dacă semnătura ADN diferă mult de la un individ la altul. Astfel că au făcut o serie de experimente pe unele persoane care le-au obligat să stea în camere sterilizate câteva ore cu laptopul în faţă. Au colectat particule de pe ecranul fiecăruia, cu excepţia ADN-urilor, precum şi fragmente de praf de pe podea. Pentru că rezultatele au fost uimitoare au repetat. Au ajuns la concluzia că bacteriile din jurul oamenilor sunt diferite decât cele de pe jos. “Deci, dacă dai mâna cu cineva interacţionezi cu norul acestuia,” conchide Meadow. Asta înseamnă că împărtășeşti microbii colegilor tăi, ai membrilor familiei tale și ai persoanelor pe care le întâlneşti.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare om, nu are doar basca lui, ci şi norul de microbi proprii. Rezultate mai complexe vor ajuta managerii din sistemul sanitar să reducă infecţiile intra-spitaliceşti şi pe poliţişti să identifice mai rapid infractorii.